A început show-ul!

De Victor Nafiru 13 Octombrie 2016, 09:06 Din vest

În fiecare an, luna octombrie transformă dulcele târg al Moldovei în capitala spirituală a tuturor românilor. Racla cu moaștele Sfintei Parascheva face cu adevărat minuni. Dincolo de mărturisirile credincioșilor care susțin că s-au vindecat doar atingând racla expusă în curtea Mitropoliei, dincolo de imaginile fabuloase surprinse te televiziuni și de descrierile din presa scrisă și online, rămâne spectacolul. Marele spectacol pe care îl așteaptă toată lumea și care, de la an, la an seamănă tot mai mult cu bâlciul de altădată.

Spre exemplu, o doamnă distinsă a fost surprinsă de o televiziune pe când făcea fotografii pentru a i le trimite mamei sale rămasă acasă. Nimic rău, doar că doamna respectivă se chinuia să surprindă nu atmosfera propriu-zisă, cu preoți și credincioși evlavioși, ci aranjamentul floral al baldachinului de sub care se oficiază slujbele. Adică, o parte a show-ului ce va urma în zilele următoare și la care sunt parte atât cei care cred în minuni, cât și preoții ce întrețin acest mit al Sfintei Parscheva. De altfel, pelerinajul din aceste zile este recunoscut drept o afacere extrem de profitabilă pentru fețele bisericești din Mitropolia Moldovei și Bucovinei. În fiecare an în conturile bisericii intră peste trei milioane de euro din pomelnice, apă sfințită, vânzări de lumânări, iconițe, mir, tămâie, busuioc, mătănii, flori și fotografii cu racla ori cu baldachinul cu care unii își fac chiar și selfie.

Oamenii stau în frig zi și noapte, suferă în tăcere, se roagă neîncetat pentru ei, copii, nepoți, iar dacă mai rămâne timp, și pentru vecini, prieteni și cunoscuți, se ploconesc în fața straielor preoțești, pupă mâinile celor care poartă cuvântul Domnului și înalță imnuri de slavă și mulțumire Sfintei, cum puțini credincioși din lumea asta știu să o fac. Sunt demni de admirație și de respectul nostru, al celor care preferăm barurile și cluburile și trecem pe lângă biserică fără măcar să ne întoarcem privirea sprea ea.

Cu toate acestea, un lucru nu îmi este în clar. Deși Sfânta Cuviincioasă Parascheva este ocrotitoarea Moldovei și faptele sale ar trebui să îndemne la pioșenie, deși fosta țară a lui Ștefan cel Mare, și el un Sfânt, cu toate păcatele din timpul vieții, este plină de biserici și mănăstiri, iar tarabele Mitropoliei sunt ticsite cu iconițe și cruciulițe, cu cărți de rugăciuni și de pilde, știrile cu cele mai fărădelegi fapte vin din...Moldova. Vorbim de violuri, de incest, de bătăi, de crime între frați, de consumul de alcool, de proxenetism și prostituție. De ce toate astea într-un loc în care omul ar trebui să fie mai bun, înțelegător și tolerant cu semenul său și nu să-și etaleze instinctele primare? E greu de spus.

Un răspuns corect nu ar putea să-l dea nici preoții, a căror meserie e să țină norodul aproape de sutană, și cu atât mai puțin moaștele Sfintei.

 

Autor Victor Nafiru 13 Octombrie 2016, 09:06 Din vest
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii