Omul de tip nou: sărac, dar cinstit

De Victor Nafiru 19 Octombrie 2016, 10:42 Din vest

Omul simplu, cel cu frica de Dumnezeu și nedreprins cu viața pe picior mare pe care o duc unii, se întreabă dacă se merită să furi sau nu, să înșeli statul, să pui de o evaziune, să iei mită în condițiile în care cineva tot te va prinde până la urmă și vei face închisoare. Sigur, cel care gândește așa este obișnuit să-și ducă traiul din leafa de la fabrică, din ajutorul de șomaj ori din pensia amărâtă. Pentru el nu există un alt termen de comparație, în primul rând pentru că nu va ajunge niciodată în funcțiile ce i-ar permite să comită astfel de fapte.

Să luăm un exemplu, cel al Elenei Udrea. A meritat să facă ceea ce a făcut? Omul simplu ar spune că nu, ghidându-se după vorba populară, cea cu „sărac, dar cinstit“. Hulită și adulată în același timp, Elena Udrea sunt convins că este de altă părere. În primul rând, și-ar susține nevinovăția, ar spune că e curată ca lacrima (care nici asta nu e chiar atât de incoloră!), că e o victimă, că... Sigur, până nu există o sentință definitivă a instanței, funcționează prezumția de nevinovăție. Faptul că fosta consilieră de la Cotroceni devenise la fel de celebră ca Elena Lupescu, că purta genți de mii de euro, că avea acasă un magazin de haine și încălțăminte scumpe, că dimineața își bea cafeaua la Paris, iar seara lua cina la Monte Carlo, că unii politicieni se ascundeau în baie sau dormeau cu fotografia ei sub perină, este cu totul o altă poveste. Dar în timp ce ea și prietenele sale făceau toate aceste lucruri, omul „sărac, dar cinstit“ trăia cu frica în sân să nu-și piardă locul de muncă ori număra zilele rămase până la venirea pensiei.

Revenind la întrebarea cu furatul, evaziunea sau înșelăciunea mai nou, același „om sărac, dar cinstit“ se revoltă. Și pe bună dreptate, atunci când vede că unii sunt trimiși după gratii pentru că au furat o pâine sau o conservă. De foame. Pentru un prejudiciu de 18 lei fac pușcărie. În țările civilizate, România doar se laudă că ar face parte din acest grup de țări, pentru astfel de infracțiuni legea nu-l pedepsește pe cel în aflat în culpă. Vanghelie, cel care a prejudiciat bugetul cu 100 de milioane de euro, va primi, cel mai probabil, o pedeapsă asemănătoare. Cât despre bani, nu îi va mai da înapoi. Vor avea grijă avocații, chiar și judecătorii, să ne convingă că procurorii au exagerat. Că Vanghelie e un băiat cinstit, muncitor și bun organizator de revelioane în Sectorul V pe care l-a păstorit atâția ani. La fel se va spune și despre Elena Udrea, dacă va fi găsită vinovată.

Atunci, se merită să te duci la pușcărie, să devii păpușa altora pentru un an-doi, apoi să te întorci acasă, urcându-te cu curul pe purcoiul de bani pe care ai avut grijă să-l pui departe din economiile tale de fost primar, ministru ori politician Made in Romania.

 

Autor Victor Nafiru 19 Octombrie 2016, 10:42 Din vest
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii