Gumă şi Bolovan

De Matei Mircioane 05 Noiembrie 2014, 08:19 Din vest

Avem un candidat de gumă şi unul de piatră. Candidatul de gumă sare rotund, se întinde ca praştia, se balansează pe creanga politică, se face sul, se face preş, se avântă peste fileu şi se întoarce la loc, gata să să atace din nou. Zâmbeşte smailifeis (smiley face). Candidatul de piatră zâmbeşte stâncos, scrâşneşte ca piatra de moară, înaintează încet, trăgând după el crengi, iarbă, pietriş.

Gumă face un pas înainte, doi ’ napoi, un pas la dreapta-ncetişor şi alţi trei paşi la stânga lor, se avântă în declaraţii războinice, apoi redevine blajin, pledează pentru înţelegere şi unitate. Gumă este versatil şi atent la sugestiile echipei de consilieri, care măsoară efectele acţiunilor, gesturilor şi vorbelor sale. Îşi protejează protejaţii, dar, dacă îi pun în pericol ascensiunea spre scaunul prezidenţial, îi autosuspendă cu viteze unei lovituri de gumilastic. E genul de cauciuc sintetic obţinut din ingrediente balcanice, după reţete americane.

Bolovan nu merge decât înainte. Dar merge încet, împins de la spate, salută respectuos, conform sfaturilor bătrânilor (politicieni), şi încasează cu stoicism. A făcut ceva carieră, o carieră locală. Carieră de piatră, bună pentru case. E cioplit cu o daltă din oţel german. De şlefuit e şlefuit cu un polizor românesc, care s-a tocit repede, înainte ca Bolovan să prindă formă aerodinamică. Nu negociază, aşteaptă să vină meseriaşii la el, să construiască încet, cu metodă.

Acuma, ăştia sunt, mai buni n-avem. Mă întreb şi eu, ca omul aflat la răscruce, cu cine ar fi mai bine să merg. Ce mi-ar fi mai de folos la drum? Dar, nu depinde de mine. Depinde de cine se află în spate, de cine întinde gumilasticul, de cine aruncă bolovanul.

 

Autor Matei Mircioane 05 Noiembrie 2014, 08:19 Din vest
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii