Zile si Nopti de Teatru la Braila sub Semnul Mari Autori. Mari Regizori. Mari spectacole si un public minunat!

De Virgil Andronescu 18 Octombrie 2013, 11:34 Cultura Brailei
Si in acest an, Teatrul "Maria Filotti" din Braila a prezentat brailenilor iubitori de teatru Festivalul Zile si Nopti de Teatru la Braila, de data aceasta o editie, a VIII-a, organizata in scurt timp dar cu mult profesionalism si cu un succes pe masura.

Tema celei de a VIII-a editii, desfasurata in perioada 2-6 octombrie, a fost Mari Autori, Mari Regizori si s-a axat pe piese ce au adus in fata publicului probleme si problematici existentiale, demonstrand astfel legatura dintre teatru si viata cotidiana, dar si distributii de exceptie ce au incantat spectatorii printr-un joc de scena de mare rafinament al artei teatrale indiferent de faptul ca au urcat pe scena artisti tineri sau mai putin tineri, la inceput de drum actoricesc ori artisti deja consacrati.

Arta spectacolului de teatru a fost la ea acasa. Evenimentul cultural-artistic a fost unul de mare deschidere si, mai mult ca oricand, aceasta editie s-a prezentat ca fiind un profound si extrem de pragmatic dialog de factura culturala deosebit de generos.

Spuneam ca aceasta editie, a VIII-a, a fost organizata in mare graba. Argumentez aici prin faptul ca Teatrul "Maria Filotii" beneficiaza de scurt timp de serviciile exceptionale de bun management ale noului si valorosului teatrolog Lucian Sabados, o personalitate ce impune respect nu numai prin prezenta fizica a domniei sale, dar si prin calitatile exceptionale de bun manager al actului teatral.

Profesionistul Lucian Sabados, ajuns la conducerea teatrului dupa un concurs cu multe "peripetii", a reusit sa readuca echilibrul intre actori, regizori, echipa tehnica si conducerea teatrului creand astfel cadrul de normalitate necesar si obligatoriu unei prestatii artistice impecabile.

Aceasta editie a Festivalului a adus pe scena de la "Maria Filotti" piese de exceptie cum ar fi: - "Parcul"- jucat de Teatrul Masca din Bucuresti, scenariul si regia Mihai Malaimare;
- "Iluzii" - piesa jucata de trupa Teatrului ACT din capitala, in regia lui Cristi Juncu;
- "Mai intai te nasti" - in regia lui Radu Afrim;
- "O noapte furtunosa" de I.L.Caragiale - spectacol prezentat de Teatrul Masca in regia lui Mihai Malaimare;
- "Omul cu chitara" de Jon Fosse - regizat de Mihai Manutiu, piesa adusa la Braila de Teatrul Municipal Turda;
- "Saraiman"- Teatrul Odeon din Bucuresti, un concept original de Stand-up comedy de Razvan Mazilu; - "Scene din viata insectelor" de Karel si Josef Capek - piesa jucata de tinerii actori ai Centrului Cultural pentru UNESCO "Nicolae Balcescu", directia de scena purtand semnatura personalitatii distincte a regizorului Victor Ioan Frunza;
- "Uratul" de Marius von Mayenburg, in regia lui Vlad Cristache - piesa jucata de Teatrul de Comedie Bucuresti; - "Petitoarele" de Avksentii Tzagareli - piesa jucata exceptional de remarcabila trupa a Teatrului Fani Tardini din Galati;
- piesa "Aniversarea" de Thomas Vinterberg si Mogens Rukov, in regia lui Vlad Massaci - in care au evoluat la superlativ, printre altii, actori consacrati ai teatrului romanesc: Alexandru Repan, Catrinel Dumitrescu, George Alexandru si Dan Bordeianu, actori ai Teatrului Nottara din Bucuresti.

Opinia mea este ca, perla de pe coroana celei de a VIII-a editii a Festivalului Zile si Nopti de Teatru la Braila, este premiera oficiala a piesei "Camera albastra" de David Hare - piesa jucata de tinerii actori ai Teatrului "Maria Filotti", sub bagheta regizorala a lui M. Chris Nedeea, piesa care abordeaza o tematica delicata a existentei umane si, anume cea erotica, aratand lumii diferenta dintre sex si dragoste dar si complementaritatea dintre cele doua laturi umane.

Am fost prezent in salile de spectacole Sala Mare, Casa Tineretului si Studio, prin amabilitatea respectabilei conduceri a teatruluii "Maria Filotti", la piesa "Parcul" la finalul careia am obtinut un scurt interviu cu actorul si regizorul Mihai Malaimare, piesa ce m-a fascinat prin jocul si costumele actorilor dar si prin subiectul ce prezinta, la modul comic, cu substrat subtil tragic, perioada frumoasa, incarcata de nostalgia vremilor trecute a Parcului Cismigiu.

Tragismul, ca substrat subtil, descifrat la vizionarea piesei, reiese din gandul si trairea, rememorarea celebrei Gradini Cismigiu care acum, in contemporaneitate, si-a pierdut farmecul si notorietatea de unul dintre cele mai renumite parcuri ale Europei de secol XIX-XX.

Umorul, produs de mimica perfecta si subtila a actorilor, a facut publicul spectator sa zambeasca si chiar sa rada cu lacrimi de dorul vremilor apuse si cu bucuria trairilor "pe viu" a unei epoci socio-istorice romantice.

Una dintre multele noutati ale acestei editii de Festival este si aducerea, in carne si oase, sub cupola Teatrului "Maria Filotti", a catorva dintre marii regizori ai teatrului romanesc, cum ar fi: Victor Ioan Frunza, Radu Afrim, Mihai Manutiu, Cristi Juncu, Felix Alexa, Mihai Malaimare, Vlad Massaci, Ion Sapdaru dar si regizori tineri ca: Vlad Cristache, Cristian Nedeea, Razvan Mazilu.
 De asemenea, a fost facuta o excelenta selectie a trupelor unor scene importante din teatrul romanesc, cu prestigiu incontestabil demonstrat international: Teatrul Bulandra, Teatrul Odeon, Teatrul Act, Teatrul de Comedie, Teatrul Nottara, Centrul Cultural pentru UNESCO Nicolae Balcescu - Bucuresti, Teatrul Masca, dar si trupe, asa-zise "de provincie" (dupa parererea unora!), precum Teatrul Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe, Teatrul Fani Tardini din Galati (teatru ce deruleaza un amplu si fructuos proiect de colaborare cu Teatrul "Maria Filotti" din Braila), Teatrul din Turda dar mai cu seama trupa de la "Maria Filotti".

Braila a avut o editie de Festival de cea mai inalta clasa atat prin originalitatea programului cat si prin tematica,prezentarea acesteia, dar si prin diversitate si reprezentare in diversitate pentru o larga si importanta plaja de impatimiti ai artei teatrale de cea mai buna factura.

Poate ca sunt subiectiv, poate ca am fost si inca mai sunt profund emotionat de ceea ce am vazut in acest an comparativ cu anii trecuti, insa imi mentin opinia, de simplu spectator, ca in aceasta calitate am scris si scriu impresiile personale interesat de fenomenul teatral de la Braila!

Fiind prezent in salile de spectacole si la ultimele doua editii, fara a nega frumusetea si specialul acestora, spun ca editia abia incheiata reprezinta inceputul unei noi epoci - marca manageriala Lucian Sabados, si sper ca dupa acest mandat de patru ani, publicul, intreaga echipa a teatrului, personalul decizional dar si administratia locala sa-i mai acorde teatrologului Lucian Sabados sansa la inca unul sau mai multe mandate, sansa pe care domnia sa si-o acorda singur prin repunerea in drepturile firesti a teatrului.

Din partea Primariei Municipale trebuie doar intelegere, incredere si putina rabdare, sprijin logistic si mai ales financiar.

Evenimentul, caci e un eveniment teatral local si national important, a fost diversificat prin alaturarea altor cai artistice remarcabile dintre care evidentiez: expozitia de picture a Uniunii Artistilor Plastici din Romania - filiala Braila, la a carei urcare pe simezele improvizate am participat activ; concerte oferite de talentatii elevi ai Liceului de Arta Hariclea Darclee din Braila, lansari de carte (dr. Anca Mocanu cu "Avram Goldfaden si teatrul ca identitate", Valentin Nicolau cu "De la Manager la Dramaturg" etc., lansarile fiind sustinute in Foaierul Mare al Teatrului "Maria Filotti", chiar de catre autorii acestora si in unele cazuri si de editori.

In ultima zi de Festival a avut loc, intr-un cadru al dialogului liber si neconventional, intr-o nota emotionala destinsa, evocarea Omului si Scriitorului brailean, de calibru national, Fanus Neagu.

Toate acestea, reprezentatiile artistice cat si sectiunea artistica, au venit in intampinarea publicului iubitor impatimit de teatru, au ridicat din nou, dupa o lunga perioada de timp, cota Festivalului "Zile si Nopti de Teatru la Braila" acolo unde putem numi ca ii este locul firesc!

Actul cultural in sine, dincolo de calitatea artistica incontestabila dovedita in fapt, a fost gustat din plin de un public fidel si onorant dar a si reusit cu brio atragerea, in acest circuit, al altor insetati de cultura frumosului, braileni saturati de cotidianul nociv.

Salile au fost mai tot timpul pline pana la refuz, rasul a fost la el acasa, bucuria si aplauzele prelungite in bisuri interminabile, au dat nota bine-meritata si au consfintit renasterea teatrului brailean ca fenomen de masa.

Laude bine-meritate, dar nu exagearate si pline de superficial, deoarece cred ca intra in firesc, in normalitate, trebuiesc atribuite de cetatenii Brailei care vin la teatru frecvent, sustinatorilor in plan organizatoric si financiar importanti: Primaria Municipiului Braila si Consiliul Local Municipal Braila; sponsorilor cu dare de mana si intelegatori ai culturii: Raiffeisen Bank, Estima Motors-Toyota, Serv Class, Residenta Dutzu, Alcovin Macin, Ceprohart.

Un rol deosebit de important l-au avut si partenerii media: Radio Romania Cultural, Art Act Magazine, Vorik,Obiectiv-Vocea Brailei, Magic FM Braila, Zile si nopti, Port.ro, LiterNet.ro, Realitatea Tv Braila, Explore, Mega Tv, Tv Braila, Vox Tv, Ziarul Braila, Arcasu’, InfoBraila, Sud-Est Forum, Star Gossip Magazine, InfoEst si Braila Chirei.

Intregul Eveniment a fost realizat cu sprijinul Asociatiei Culturale "Maria Filotti" Braila (www.tmf.ro); directorul si selectionerul unic al festivalului: Lucian Sabados; coordonatori department economic: Dorina Rus si Georgeta Toma; Coordonator logistic si tehnic: Viorel Urse; coordonatori imagine si ambientare spatii: Gheorghe Mosorescu si Carmen Rus; coordonatori manifestari culturale anexe festivalului: Ciprian Buzoianu, Daniel Buglea; coordonator department administrative: Bogdan Cogalniceanu; relatii cu publicul, presa si publicitate: Rodica Antonescu, Ciprian Buzoianu; site Festival, grafica, proiectii video: Stefan Cudalbeanu, productii video: Anca Cismaru; Protocol, secretariat: Mariana Sampetru; Agentia teatrala: Daniela Mutu si Rodica Movila; Sala Mare - coordinator: Ecaterina Muresan; Sala Studio - coordonator: Mihail Ardeleanu; Sala Tineretului - coordonator: Gheorghe Decu; coordonator voluntary: Daniele Buglea.

Toti acestia ne-au oferit, prin munca si profesionalismul domniilor lor, sase Zile si Nopti de Teatru de neuitat si ne-au dat speranta si increderea ca editia viitoare (a IX-a,2014), care deja a intrat in pregatire, va fi una si mai de succes!

Asa cum toti acesti actori (la propriu si la figurat), ne-au oferit un Eveniment cultural cat o mare sarbatoare, asa le multumesc si eu si le doresc sa aiba o Stagiune cat mai interesanta si captivanta pentru braileni, iar anul viitor, sa fim cu totii sanatosi pana atunci, sa revenim cu o si mai mare placere in salile Teatrului "Maria Filotti"!

Cu multumiri si respect tuturor!

 

Autor Virgil Andronescu 18 Octombrie 2013, 11:34 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate