”Sensul cuvintelor”, volum bilingv lansat de Mihai Vintila la Straseni, R.Moldova

De Alexandrina Iordache 21 Octombrie 2014, 17:47 Cultura Brailei

lansare Ordine in ganduri de M.Vintila  Joi, 16 octombrie 2014, ora 11,00, la Biblioteca Raionala ”Mihail Sadoveanu” din orasul Straseni, Republica Moldova, a avut loc lansarea volumului de poezie ”Sensul cuvintelor” autor Mihai Vintila.

 Volumul, bilingv (româna-rusa), a aparut în anul 2014 la editura ”Grafema Libris” din Chisinau, cuvântul înainte fiind semnat de Nina Macari. Traducerea poeziilor a fost realizata de Nina Macari si Tatiana Ciorici.

 Inaintea lansarii a avut loc un simpozion al bibliotecarilor din raion. Lansarea de carte este un eveniment traditional al activitatii bibliotecii din Straseni, dupa cum îmi spunea Nadia Padure - directoarea bibliotecii, eveniment care se bucura de audienta din partea publicului cititor.

 Alaturi de bibliotecarii din raion, care au ramas la eveniment, au mai fost prezenti o parte din membrii corului ”Burebista” al Casei Raionale de Cultura Straseni, care au sustinut si un scurt program artistic, Marian Dragoman - câstigator al concursului de poezie ”Dor de Eminescu” editia 2014, Ludmila Sandu - autoarea cartii ”Pe cale de vesnicie”, Nina Macari - autoarea cuvântului înainte al cartii si a traducerii unui numar important de poezii, cititori.

Autorul, Mihai Vintila, a fost însotit la eveniment de membri ai familiei.
participanti lansare carte Straseni
Moderator a fost Nadia Padure, directoarea bibliotecii ”Mihail Sadoveanu” din Straseni care, în deschiderea evenimentului, a facut o scurta prezentare a activitatii editoriale a lui Mihai Vintila: articole economice, volumele de poezie: ”Primii pasi”, ”Fiare si oameni”, ”Ordine în gânduri”, cele doua cu teme economice: ”Dincolo de marketing”, ”Contractul de vânzare-cumparare” dar accentul a fost pus pe ultima aparitie editoriala volumul bilingv de poezie ”Sensul cuvintelor”.

O poezie moderna - versificatie si mesaj, esentiala, care nu te lasa indiferent, care te atinge. O poezie militanta, care vrea sa faca o lume mai buna, un stil modern de a aborda viata, asa a fost caracterizata poezia lui Mihai Vintila de Nadia Padure, de fiecare data exemplificând cu poezii din volum.

Despre volumul de poezie si mesajul pe care îl transmite au vorbit si recitat poezii Marian Dragoman, câstigatorul concursului de poezie ”Eminesciana” 2014, Ludmila Sandu si Nina Macari.

 Nina Macari, traducatoare alaturi de Tatiana Ciorici a poeziilor în limba rusa, a fost prezenta si la Braila, în 2013, la lansarea volumului ”Ordine în gânduri”, o poezie militanta, luptatoare, trista pe alocuri pentru ca trista este viata - cum o caracteriza.
Nina Macari
 ”Poezia lui Vintila Mihai - adevarata explozie poetica a starilor cuprinse în sublima existenta - simtirea!!! Poetul simte, traieste profund oscilatiile unei lumi efemere, tinzând spre perfectiune si victoria iminenta a binelui...

 Picaturi de suflet, sensuri, determinari devin predicabile în dorinta sacra a autorului de a crea, de a-si înscrie urma în existentialism, ramânând de-a pururi CONDAMNAT la SPERANTA, atribuind un SENS deosebit CUVINTELOR.

 Lumea poate fi schimbata si prin intermediul cuvintelor.
M.Vintila acordand autografe
In fata ticalosiei, în fata perfiditatii, în fata singuratatii nu avem decât cuvinte! Cele mai crunte razboaie, cele mai frumoase iubiri pot fi purtate doar prin cuvinte. Cuvântul rostit necesita o rostogolire ”prin aur”. DRUM BUN ADEVARATULUI SENS AL CUVINTELOR DIN AUR!” - Nina Macari, cuvânt înainte la volumul ”Sensul cuvintelor”.

Trebuie mentionat faptul ca, Nina Macari, alaturi de traducere, cuvântul înainte si fotografiile interioare ale cartii, a fost cea care a facut posibila aparitia volumului la editura din Chisinau, ocupându-se de toate formalitatile necesare. Un tablou realizat de Sarbu Igor i-a fost oferit autorului.

In finalul evenimentului, autorul a acordat autografe pe cartile oferite participantilor.

Despre Straseni si Biblioteca Raionala:

Orasul Scarte romaneasca la Strasenitraseni, resedinta raionului cu acelasi nume, situat in partea centrala a Republicii Moldova, la cca 22 de kilometri de capitala Chisinau, are o bogata activitate cultural-artistica. In apropiere se afla Padurea Scoreni unde, în fiecare an, în poiana ”Eminescu”, în ultima duminica din luna iunie, are loc Festivalul International de Muzica si Poezie ”Eminesciana” iar în 27 octombrie se sarbatoresc Zilele Strasenilor. In orasul Straseni activeaza o orchestra de muzica populara, un ansamblul folcloric dar si formatia corala ”Burebista”  - care a sustinut concerte si la Teatrul ”Maria Filotti” din Braila -, Casa de Cultura, Scoala de Arte, Biblioteca Raionala ”Mihail Sadoveanu” etc.

 Biblioteca Raionala ”Mihail Sadoveanu” din Straseni, locul unde a avut loc lansarea de carte, colaboreaza cu Biblioteca ”Panait Istrati” din Braila care, în 1997, a deschis aici o Filiala de carte româneasca, ultimul lot de carte fiind în limba engleza mi-a declarat Nadia Padure, directoarea bibliotecii.

 Biblioteca Raionala are un fond de carte de 100.000  exemplare si desfasoara activitatea pe mai multe sectii: copii (doua sali de împrumut si una de lectura), maturi, arte si sala împrumut, filiala de carte româneasca, centru de informare, fonduri si metodica.

 In cadrul bibliotecii s-a renovat o sectie de calculatoare, deschiderea oficiala va avea loc pe 30 octombrie 2014. Proiectul a fost câstigat de biblioteca în cadrul programului NOVATECA, program în care sunt cuprinse 22 de biblioteci. La biblioteca functioneaza Cenaclul Cultura si Civilizatie în cadrul caruia se organizeaza diverse evenimente, a mai precizat directoarea bibliotecii.

 

 

 

Autor Alexandrina Iordache 21 Octombrie 2014, 17:47 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

  1. nina vasilii 22 Octombrie 2014, 00:20

    Adina Iordache - ziaristă împătimită de frumos, corectitudine, adevăr, cuvânt. Toate articolele își lasă amprenta în edificarea spirituală a unui neam, neamul românesc, născut din lacrimă. Suntem onorați că localitatea Strășeni este reflectată în diversele materiale pe care le-ați publicat. Vă mulțumim din suflet!

Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate