Sărbătoarea cărții și a bibliotecarului, expoziție la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila

De A.Frangu 23 Aprilie 2018, 17:23 Cultura Brailei

ziua cartiiBiblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila organizează in perioada 23 aprilie-8 mai 2018, în cadrul secției Împrumut pentru Adulți, expoziția documentară intitulată “Sărbătoarea cărții și a bibliotecarului”. Expoziția marchează Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor care se sărbătorește în fiecare an în ziua de 23 aprilie și  este realizată de Silvia Iacob, bibliotecar. Sunt expuse documente care evidențiază importanța cărții și a lecturii, documente de biblioteconomie, reviste de specialitate.

Prima manifestare a Zilei Internaționale a cărții și a drepturilor de autor, organizată de către UNESCO în scopul promovării lecturii, publicării și a drepturilor de autor, a avut loc în anul 1996. Ziua de 23 aprilie a fost decisă de UNESCO în 1995, la Conferinţa generală de la Paris, după cum aflăm dintr-un comunicat de presă al Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila.

UNESCO a decis ca 23 aprilie să rămână data aniversării internaţionale, deoarece conform calendarului gregorian, în această zi sărbăse sărbătorește naşterea şi moartea lui William Shakespeare (acesta s-a născut pe 23 aprilie 1564 şi a murit pe 23 aprilie 1616), Vladimir Nabokov (n. 23 aprilie 1899), Manuel Mejía Vallejo (n. 23 aprilie 1923), dar şi ziua în care a murit creatorul lui Don Quijote, Miguel de Cervantes (a murit pe 22 aprilie, înmormântat pe 23). Tot pe 23 aprilie au trecut în nefiinţă şi scriitorul peruan Inca Garcilaso de la Vega, englezul William Wordworth, francezul Jules Barbey d’Aurevilly.

În România, începând cu 2005, în ziua de 23 aprilie se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului concomitent cu Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor.

 

Autor A.Frangu 23 Aprilie 2018, 17:23 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii