Proiecții de filme documentare la Biblioteca Județeana ”Panait Istrati” Brăila

De Redactia 16 Mai 2017, 10:50 Cultura Brailei

Asociația „COLORERIA” împreună cu Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila prezintă o serie de filme documentare marca „Kinedok Powered by One World Romania”.

Miercuri, 17 mai 2017 , începe cea de-a treia ediție a programului “KineDok powered by One World Romania” în Braila. De la ora 19:30 la Biblioteca Județeană “Panait Istrati”, va fi proiectat documentarul „Regina Tăcerii”.

Ceilalți copii îi spun „nebuna”, însă Denisa Gabor nu e decât o fetiță romă de zece ani care, împreună cu părinții și cu alte câteva familii de romi din România, s-a mutat undeva la marginea Wroclaw-ului, în Polonia. Pentru că nu poate auzi, Denisa se confruntă zilnic cu agresiunea celorlalți copii. Părinții ei sunt complet în afara sistemului – nu au
adresă fixă sau asigurare medicală – astfel încât durează ani buni până ce Denisa ajunge sa fie consultată de un medic. In ciuda dizabilității care a împiedicat-o să învețe să vorbească, Denisa rămâne un copil plin de viață care poate comunica cu cei din jur și care se bucură să danseze pe ritmul filmelor Bollywood de pe DVD-urile culese din gropile de gunoi – ritm pe care îl percepe în ciuda dizabilității.

Regizoarea Agnieszka Zwiefka o urmărește pe Denisa pe parcursul câtorva anotimpuri, creând momente elaborate de cinema în care încearcă să vizualizeze viață interioară a fetiței pornind de la muzica ei favorită. Rezultatul este un film
strălucitor care, printr-o combinație de observație și mise-en-scène, în formulă de musical indian, prezintă dubla marginalitate a Denisei într-o estetică ce dovedește deopotrivă compasiune și imaginație.


În 2015, Asociația “One World Romania” a lansat “KineDok”, un program de distribuție alternativă de film documentar ce își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public.
“One World Romania” continuă programul pentru al treilea an consecutiv în mai multe locații alternative, vechi și noi.

În cadrul celei de-a treia ediții, 16 documentare incitante vor fi proiectate în peste 25 de spații neconvenționale din fiecare țară participantă: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, România, Polonia, Norvegia și Bulgaria. O parte importantă din misiunea “KineDok” este de a merge în orașele mici și de a folosi spiritul local al barurilor, al galeriilor și al altor locuri populare. Aceste locații oferă o alternativă  pentru întâlnirea dintre filmul documentar și public și creează o atmosferă intimă în care vizionarea și dezbaterea unor probleme curente, alături de regizori și
experți, devine o experiență.

Asociația “Coloreria” vă invită să vizionați câte un film documentar, săptămânal, după următorul program:

Regina Tăcerii                                    19:30   17.05.2017
Expirat                                               19:30  24.05.2017
Un film autist normal                           19:30   31.05.2017
Cambridge                                         20:00   07.06.2017
Turism!                                              20:00   12.06.2017
Ceață peste râu                                  20:00   21.06.2017
FC Roma                                            20:00   28.06.2017
Plimbare sub clar de lună cu bunicul      20:00   05.07.2017
Copii lui Cain                                      20:00   12.07.2017
Cinema, Mon Amour                            19:30   29.09.2017

ORGANIZATOR LOCAL: Asociația “COLORERIA”
ORGANIZATOR NAŢIONAL: Asociația “One World Romania”

PARTENERI: Institute of Documentary Film (Rep. Cehă), Filmtopia (Slovacia), Eclipse Film (Ungaria), ReStart (Croația), Krakow Film Foundation (Polonia), Bergen International Film Festival ( Norvegia), Activist 38 (Bulgaria).

CU SPRIJINUL: Programul “Europa Creativă” al Uniunii Europene.

Laura Caplea
Purtător de cuvânt
Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila

 

Autor Redactia 16 Mai 2017, 10:50 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii