Povestea ”Caloianului” la Muzeul Brailei, 7 mai 2015

De A.Frangu 06 Mai 2015, 20:18 Cultura Brailei

Povestea „Caloianului”, traditie populara româneasca, va fi prezentata joi, 7 mai 2015, ora 10.30, la Muzeul Brăilei „Carol I” (Piaţa Traian nr. 3). Activitatea este  organizată în colaborare cu Școala Gimnazială „Aurel Vlaicu” Brăila (director prof. Carmen Elena Guşatu).

Povestea „Caloianului” va fi prezentată de profesor învăţământ preprimar Ştefana Căldăruş, iar grupa mijlocie va realiza ritualul „Caloianului”.

Caloianul este un obicei vechi popular de aducere a ploii şi împotriva secetei. Practicat de obicei la începutul primăverii. “Caloianul” coincide cu o perioadă climaterică de mare însemnătate pentru încolţirea şi creşterea culturilor.

Caloianul este o păpușă din lut împodobita cu coji de oua aşezată pe o scândură sau într-un sicriu mic. Astfel pregatit, “Caloianul” era dus cu bocete de ceata de copii, care mimeaza ritualul de înmormântare, pe maul unei ape, lângă fântână, în grădină etc. După trei zile “Caloianul” era dezgropat, adus în sat şi bocit din nou, pe tot drumul pâna la o fântână în care este aruncat.

 

Autor A.Frangu 06 Mai 2015, 20:18 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii