Nicăpetre - sculptor, desenator, scriitor

De Redactia 28 Ianuarie 2013, 14:05 Cultura Brailei
În fiecare an, în data de 27 ianuarie, Centrul Cultural Nicăpetre (strada Belvedere nr. 1) este gazda unor activităţi dedicate aniversării marelui artist brăilean Nicăpetre. Anul acesta expoziţia de sculptură împreună cu desenele şi fotografiile care o întregesc au oferit un cadru special pentru a urmări ultimul interviu (neterminat) al sculptorului, datat 12 ianuarie 2008.

Nicăpetre este o personalitate complexă a artei româneşti, strâns legată de locul naşterii sale, pe care se cuvine să o cunoaştem.
De la debutul în arta românească (1969, Bucureşti, expoziţia Cariatide, galeria Simeza) Nicăpetre a lucrat, fără întrerupere, la construirea a ceea ce trebuia să devină OPERA lui.
   
Înzestrat cu toate calităţile necesare unui sculptor - talent, viziune, forţă fizică- şi conştient de valoarea  sa a înaintat greu, dar fără ezitare, pe drumul despre care credea că i-a fost destinat.
   
Pentru artă, în tinereţe s-a retras din lume, izolându-se la cariera de la Măgura Buzăului, la meşterul pietrar Anton Frăteanu din Ciuta, de la care a învăţat să se apropie de sufletul pietrei şi s-o cioplească, folosind uneltele tradiţionale ale cioplitorilor ţărani: ţiul, pupăza, scoaba.
   
Pentru a putea crea a ales să fie liber, părăsindu-şi ţara şi despărţindu-se de familie, dar a înţeles curând că ceea ce obţinuse era libertatea de a relua drumul de la capăt, în condiţii dintre cele mai nefavorabile. A muncit ca un sclav atât pentru supravieţuire cât şi pentru a obţine consacrarea în ţara de adopţie. În anul 1991, după mai multe expoziţii de succes în Canada,  arta lui Nicăpetre a fost distinsă cu Marele Premiu al Concursul International de Sculptură Henri Moore de la Hakone (Japonia), iar lucrarea premiată, Adam şi Eva, a intrat în colecţia Muzeului Regal din Tokio.
   
În anul 2002 Nicăpetre s-a întors acasă învingător, şi de atunci cea mai mare parte a operei lui se află la Brăila, la centrul cultural care îi poartă numele, unde este valorificată exemplar. Anul care a trecut a fost terminat catalogul sculpturilor, din acest an se lucrează la catalogul desenelor, iar pentru anul 2016, când se vor împlini 80 de ani de la naşterea sculptorului, Muzeul Brăilei are ca obiectiv editarea primei monografii Nicăpetre.
   
Centrul Cultural Nicăpetre poate fi vizitat şi pe blogul www.centrunicapetre.wordpress.com.

 

Autor Redactia 28 Ianuarie 2013, 14:05 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate