Muzica militara braileana de-a lungul timpului

De Redactia 02 Iulie 2014, 15:07 Cultura Brailei
Fără teama de a greşi, putem spune că muzica de fanfară a fost şi este una din principalele componente ale vietii culturale brăilene. Prima referire la existenţa unei fanfare militare se face în 1728, când Domnul Moldovei Grigore Ghica s-a oprit la Brăila, de unde a plecat apoi la Galaţi, pe Dunăre, “....zicând din trâmbiţe şi naiuri.....”.

Începând cu 1840, Brăila găzduieşte o fanfară în adevăratul sens al cuvântului, fanfara  “garnizonului”, cum o numesc documentele vremii în august 1845 ori în iunie 1848. Pentru anul 1849 în „Amintirile Colonelului Locuşteanu” se vorbeşte de existenţa în urbea dunăreană a unei muzici a Polcului nr.3.

Muzica militară devine o permanenţă pentru viaţa militară brăilenă, începând cu 1861 vor concerta de-a lungul anilor în Gradina Mare, pentru distracţia publicului, muzicile Regimentului 1,3 şi 8 Infanterie, a Regimentului 38 Infanterie „Neagoe Basarab” şi a Regimentului 5 „Grăniceri”.

Dintre şefii de fanfară ce au activat la Brăila, făcând faimă muzicii militare, se impune a fi enumeraţi: Ioan Ungovegel, Anton Kratohvil, Iosif Ivanovici, Sergiu Paiul, Policart, Leopold Hans Khon, etc.

Marşurile, valsurile, mazurcile, polcile ori uverturile din opere celebre, interpretate în concete, generos şi gratuit oferite tuturor brăilenilor, au încântat auzul şi inimile a numeroase generaţii.

Actuala muzica a garnizoanei a venit în Brăila în anul 1958. La pupitrul său dirijoral s-au perindat de-a lungul anilor colonel Alexandru Turcu, colonel Gheorghe Andrei, locotent-colonel Ioan Ghiocel. Tradiţia a rămas pe mâini bune, astăzi muzica militară, dirijată de colonel Petrea Gogu, licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică – Bucureşti, se dovedeşte a fi o demnă urmaşă a fanfarelor de altădată.

Concertele de promenadă susţinute în sălile de spectacol şi parcurile oraşului, cât şi repertoriul abordat: marşuri, valsuri, uverturi, prelucrări folclorice şi de muzică uşoară  etc., au atras pe deplin interesul publicului spectator, impunându-se calitatea interpretativă şi a spectacolului creat.

Acest fapt a stat la baza  participării formaţiei la festivaluri internaţionale de gen din: Polonia - Cracovia 2000, 2001, 2002; Italia - San Remo 2002, 2004; Germania - Regensburg şi Bayreuth 2003, 2005, 2007 şi Hanovra 2004; Franţa - Calais si Albertville 2004, 2010 unde au reprezentat România la un înalt nivel artistic.

Muzica militara colaborează cu trupa de majorete a Cercului Militar Brăila, cu clasa de balet a Liceului de Artă  „Hariclea Darclee” şi în prezent, cu soliştii şi dansatorii populari ai Ansamblului Artistic al Armatei - Bucureşti.
                          
Brăila este oraşul muzicii, oraşul unde se desfăşoară mai multe festivaluri internaţionale de muzică dintre care amintim: Festivalul cancurs de canto „Hariclea Darclee” şi cel de muzică uşoară „George Grigoriu”. Lângă acestea se adaugă Festivalul Internaţional al Muzicilor Militare, dealtfel singurul din ţară, ce duce faimă muzicii, armatei, urbei şi ţării noastre.

 

Autor Redactia 02 Iulie 2014, 15:07 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii