Manifestări dedicate sărbătoririi a 185 de ani de la nașterea dramaturgului bulgar Dobri Voinikov

De A.Frangu 09 Noiembrie 2018, 19:26 Cultura Brailei

evenimentSâmbătă, 10 noiembrie, ora 17.0, în Sala Mare a Teatrului "Maria Filotti" Brăila are loc un concert extraordinar al corului "Rodni Zvutsi" din Shumen - Bulgaria. Evenimentul se desfășoară cu ocazia sărbătoririi a 185 de ani de la nașterea militantului renașterii bulgărești, dramaturgul, învățătorul și scriitorul Dobri Voinikov.

Evenimentul este organizat de Centrul Cultural „Dobri Voinikov-1856”oraşului Shumen din Bulgaria, cu sprijinul Primăriei Municipiului Brăila și Teatrului „Maria Filotti”.
 
După cum informează un comunicat al Teatrului Maria Filotti,

Corul "Rodni Zvutsi" a fost înființat în anul 1898 și este una dintre cele mai bune formații din Bulgaria, câștigând de-a lungul timpului numeroase premii, diplome și medalii obținute la competiții naționale și internationale.

Voinikov este unul dintre cei mai mari renascentişti ai Bulgariei, a cărui activitate a fost legată îndeaproape de Brăila. În anul 1864, Dobri Voinikov a trecut Dunărea, fiind nevoit să caute în afara ţării sale liniştea necesară pentru dezvoltarea personalităţii sale multiple. La Brăila şi-a scris piesele și a redactat ziarul revoluționar "Dunavstka Zora".  A activiat ca profesor și  creator al unei ramuri a Comitetului Secret Bulgar, dar și ca scriitor de opere  dramatice.

În anul 1864 a avut loc primul spectacol al trupei bulgare reorganizate de Voinikov. A venit ca institutor la Scoala bulgară din Braila și ajutat de câțiva tineri reorganizeaza trupa de teatru a junilor bulgari și joacă pe scena Teatrului "Rally" piesa "Stoian Voievod".
 
Intrarea la acest eveniment este liberă.

 

Autor A.Frangu 09 Noiembrie 2018, 19:26 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii