Manifestare cultural-artistica la Casa Goanga dedicata unirii Bucovinei cu Romania

De Alexandrina Iordache 02 Decembrie 2013, 10:43 Cultura Brailei
Casa “Petre Stefanescu Goanga” din Braila a fost gazda manifestarii cultural artistice “Visul… la 95 de ani!”, manifestare organizata de Casa de Cultura a Municipiului Braila în colaborare cu Asociatia “Pro Basarabia si Bucovina”.

Evenimentul a fost dedicat aniversarii a 95 de ani de la proclamarea unirii Bucovinei cu Romania. Pe langa organizatori la eveniment au participat mai multi membri si presedintele Asociatiei Cultul Eroilor "Regina Maria" filiala Braila, lt.col.(r) Teodorescu Ionel, dar si un grup numeros de elevi.

Moderatorul evenimentului a fost dl. Mircea Ciucasu directorul Casei de Cultura a Municipiului Braila. In prima parte a manifestarii prof.dr. Stefan Aftodor, presedintele Societatii de Stiinte Istorice din Romania, filiala Braila, a tinut prelegerea "Dor de Bucovina - 95 de ani de la Marea Unire".

Momentul unirii Bucovinei cu "regatul Romaniei" a fost al doilea mare moment din procesul de reintregire nationala a statului unitar roman si a avut loc la 28 noiembrie 1918. La aceasta data Congresul general al Bucovinei a hotarât, în unanimitate, "unirea neconditionata".

Despre acest moment, de la care se implinesc 95 de ani, si contextul istoric tensionat in care a
avut loc, a vorbit dl.prof. Aftodor.

O prezentare libera, la obiect, documentata, care a captat publicul. Desfasurarea evenimentelor a fost prezentata cu pasiunea cercetatorului preocupat de istoria tarii si adevarul istoric.

Prelegerea a fost urmata de un program artistic. Grupul Folk "Generatii", al Casei de Cultura a Municipiului Braila, instructor prof. Dumitru Popescu, a interpretat mai multe melodii printre care: "Cantec de oameni", "Cantec despre Bucovina", "Colindul Ardealului", "Doamne ocroteste-i pe romani", melodii apreciate de publicul spectator care a rasplatit cu aplauze prelungite prestatia tinerilor artisti.

Au evoluat apoi: Maria Casu, Pavel Benone, Steluta Constantin, Tudorel Stanciu si Maria Margineanu, solisti de muzica populara ai Casei de Cultura a municipiului Braila, instructor prof. Dumitru Nistor, care au interpretat cata o melodie.

In incheierea manifestarii, in aplauzele publicului, solistii Casei de Cultura au interpretat cantecele patriotice: "Suntem romani mereu", "Sunt copil de Romania" si "Basarabia".

 

Autor Alexandrina Iordache 02 Decembrie 2013, 10:43 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate