Lansarea volumului Cosmin

De Mihai Vintilă 07 Octombrie 2013, 10:50 Cultura Brailei
Am participat vineri 4 octombrie la o lansare de volum la biblioteca judeteana Panait Istrati din Braila la sala Fanus Neagu. Doctorita Magdalena Iugulescu a lansat Cosmin, editura Proilavia 2013, 360 de pagini. Primul vorbitor a fost criticul si profesorul Dumitru Anghel care a pus intr-o lumina pozitiva cartea.

Sustine profesorul ca volumul descrie prototipul victimei perfecte iar ca avem de-a face cu un jurnal cu consistenta unui roman psihologic. Avem malpraxis social, politic si administrativ. Cartea e dominata de personajul Cosmin care are un destin programat istoric.

Scriitorul Constantin Gherghinoiu s-a referit la volum ca la o carte adevarata iar la autoare ca fiind un talent autentic. Vede in Cosmin romanul devenirii unei personalitati. Crede ca folosirea decupajului dintr-un jurnal intim este o tehnica pe care autoarea o stapaneste iar vocatia de romancier se vede din felul in care stie sa gradeze tensiunea.

Viorel Coman o considera o carte ciudata. Este foarte curajoasa prin tema si prin instinctul cu care gandeste estetica romanului. Cartea este un jurnal pe care Viorel Coman il considera o optiune foarte subtila. Aceasta ii da voie autoarei sa fie foarte libera in vorbire si ii permite sa se joace cu realitatea. Viorel Coman crede ca in prim plan sta o problematica morala.

"Este un caz cu o frecventa atat de mare incat doar ignoranta ne face sa nu vedem realul. Cartea este un roman al Brailei de azi, cel mult de ieri unde se pot recunoaste cu masca unii oameni ai scolii".

Valentin Popa crede ca avem de-a face cu o tema pedagogica foarte bine tratata iar ca autoarea stie cum se face educatia. interesant este cum trece personajul Cosmin prin toate varstele.

Anfitrionul manifestarii a fost insusi directorul bibliotecii Dragos Neagu.

 

Autor Mihai Vintilă 07 Octombrie 2013, 10:50 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate