Lansare de carte la Cercul Militar Brăila: ”Fior decadent” de pl. Alexandru Halupa

De Alexandrina Iordache 01 Decembrie 2015, 13:31 Cultura Brailei

Halupa AlexandruLa Cercul Militar Brăila a avut loc vineri, 27 noiembrie 2015, lansarea volumului de versuri ”Fior decadent” autor pl. Alexandru Halupa. Volumul, apărut la editura Infoest, este al doilea al autorului și are ca motto ”Pe solitaru-mi suflet cade plictiseala/ S-ar zice că lăuntric port un măcel dement. Paul Verlaine”.

Evenimentul a fost moderat de lt.col (r) Cezar Postelnicu. Au vorbit despre poezia autorului prof Gheorghe Lupaşcu, prof Dumitru Anghel, editorul Mihai Vintilă, scriitorii Violeta Craiu și Vergil Matei. Autorul a fost supus, apoi, unui adevărat tir al epigramiștilor Vasile Mandric și Stela Șerbu Răducan.

Iată cum aprecia prof. Dumitru Anghel, la începutul discursului său, volumul ”Fior decadent”: ”Cartea autorului conţine peste 50 de poeme, fără nici o direcţionare tematică, dar marcate de o atmosferă gravă, crispate uneori, volubilă şi agresivă de cele mai multe ori, într-o tonalitate lirică de paradă, ca la ancorarea drapelului de luptă, cu o frenezie a vitalităţii între spontaneitate vivace şi ritmica unui atac la baionetă”.

”Volumul de poeme al poetului Alexandru Halupa Fior decadent invită la o cafenea a artiştilor în care poezia îşi are partea ei de reprezentare, prin talentul remarcabil al acestui contemporan al nostru deghizat în frate al decadenţilor celebri din toate epocile de înnoire a spiritualităţii culturale în expresia limbilor naţionale. Moştenirea poeţilor de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi din prima jumătate a secolului al XX-lea este valorificată de Alexandru Halupa într-o excepţională redescoperire a cuvântului ca întemeietor de originalitate expresivă” așa aprecia prof. Gheorghe Lupașcu volumul poetului Alexandru Halupa.

Aprecieri asupra volumului de poezie a exprimat și editorul cărții Mihai Vintilă care s-a referit și la rolul lui Alexandru Halupa în cadrul Mișcării literare ”Litera 13”. Volumul se încheie cu un cuvânt al editorului Mihai Vintilă din care reproducem un fragment:

 ”Alexandru Halupa nu scrie poezie, el o trăiește iar poezia respiră prin toți porii ființei lui. Un astfel de om nu poate face decât o astfel de poezie. Avem aici, în acest volum, doar o mică parte din stările de pe planeta pe care trăiește el, planeta poeziei... Versurile lui Alexandru Halupa sunt un dans în pași de poezie pe o planetă a poeziei. Unii oameni pot locui acolo, precum autorul, alții o pot vizita iar cei mai mulți pot doar citi acest volum pentru a cunoaște ceea ce nu vor vedea și nici vizita vreodată. Pentru ei acest volum e singura șansă de a păși în acea lume. Dacă au inima deschisă pot spera iar dacă nu atunci vor plonja într-o lume a metaforei, verbului și comparației care îi va înnebuni de iubire pentru literatură. Alexandru Halupa nu e un decadent ci fiorul însuși”.

In încheierea evenimentului, autorul a acordat autografe.

La eveniment au fost prezenți membri ai Asociației Cultul Eroilor ”Regina Maria” filiala Brăila, ai Seniorilor din învățământ, ai Mișcării literare ”Litera 13”, cadre militare, scriitori, membri ai familiei autorului, un numeros public. A fost prezent, de asemenea, lt. col. Daniel Condruz, comandantul Batalionului 285 Artilerie ”Vlaicu Vodă” din care face parte autorul.

 

Autor Alexandrina Iordache 01 Decembrie 2015, 13:31 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii