”Jocul de-a vacanta” de Mihail Sebastian - premieră la Teatrul ”Maria Filotti”

De Redactia 17 Septembrie 2015, 00:25 Cultura Brailei

Sâmbătă, 19 şi duminică, 20 septembrie a.c. la Teatrul "Maria Filotti", de la orele 18.00, vă invităm la Avanpremiera şi Premiera spectacolului "Jocul de-a vacanţa" de Mihail Sebastian. Regia spectacolului este semnată de Erwin Şimşensohn, scenografia aparţine Alinei Herescu, light design, Daniel Klinger. Un spectacol cu: Emilian Oprea, Corina Moise, Valentin Terente, Ramona Gîngă/Narcisa Novac, Marcel Turcoianu, Ciprian Nicula, Zane Jarcu, Cătălina Nedelea, Elena Andron, Adrian Ştefan.

O întâlnire emoţionantă cu teatrul lui Sebastian, cu prima sa piesă, scrisă în 1936, aşa cum reiese din jurnalul scriitorului, pe baza unor amintiri personale şi a unor teme reluate din romanul său „Femei” (1933) şi pusă în scenă pentru prima dată în anul 1938, cu premiera în 17 decembrie la Teatrul de Comedie din Bucureşti.

În Jurnalul său de creaţie, la piesa „JOCUL DE-A VACANŢA”, Mihail Sebastian scria în martie 1936: “Am început să scriu. (…) Nu ştiu ce va ieşi. Dar trebuie să fac experienţa. Ca tehnică literară mai ales mă interesează. Îmi dau seama că am pus mâna pe un subiect de teatru, care nu s-ar preta la nimic altceva – nici roman, nici nuvelă. Nu ştiam până acum ce însemnează a vedea scenic o poveste. E cu totul alt proces de gestaţie decât pentru un roman. Şi mă ameţeşte tentaţia culiselor, a sălii de teatru, a afişelor.”

Mihail Sebastian a pus sub lupă,  minuţios şi plin de compasiune, o lume mică, contorsionată de probleme intelectuale, morale şi sociale, general valabile, depăşind timpul şi locul desfăşurării acţiunii şi acesta este şi motivul pentru care „Jocul de-a vacanţa”, ca de altfel şi celelalte piese de teatru ale sale, rezistă peste timpuri şi îşi transmit fiorul dulce/amar pe scenele ţării şi în secolul 21.

Vă invităm la Premieră, la deschiderea Stagiunii 2015-2016 şi la redeschiderea Sălii Mari a Teatrului "Maria Filotti"!

comunicat Teatrul Maria Filotti

 

Autor Redactia 17 Septembrie 2015, 00:25 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii