Ilarie Voronca din nou la Braila! Lansarea volumului Jurnalul sinuciderii

De Virgil Andronescu 22 Noiembrie 2016, 22:19 Cultura Brailei

ilarie voronca

Vineri, 18 noiembrie 2016, ora 17.00, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila s-a desfasurat lansarea volumului „Jurnalul sinuciderii” de Ilarie Voronca.

Au prezentat cartea: Vladimir Pană, Petre Răileanu și Viorel Coman.

Ilarie Voronca s–a născut în 1903 la Brăila, poet avangardist evreu de origine română si se numără printre scriitorii români care au reuşit să se afirme în lumea literară occidentală şi în limba franceză. Ilarie Voronca isi are locul sau important în cadrul mişcării de avangardă, el fiind în acelaşi timp un poet al modernităţii și al iubirii.
Ilarie Voronca a promovat curentul poetic nou apropiat de dadaism, dar şi-a păstrat originalitatea până in zilele noastre: pictopoezia (un nou limbaj poetic, apropiat de pictura modernă). Opera lirică a lui Ilarie Voronca în limba română este reprezenta de zece volume de poezii.

Ilarie Voronca s-a mutat în Franţa în anul 1933 si, după această dată, creaţia acestuia aparţine spaţiului literar de adopţie.
Ilarie Voronca s-a sinucis în 1946 la Paris, în timp ce lucra la volumul “Manual al perfectei fericiri”.

Cu o întârziere de câteva decenii acest Jurnal, un text totodată minunat şi cutremurător, este adus în faţa cititorilor. În alcătuirea volumului intră şi un grupaj de revelatoare scrisori ale lui Ilarie Voronca destinate logodnicei şi apoi soţiei sale Colomba, precum şi o serie de inedite fotografii din albumul de familie. (Vladimir PANĂ). 

 

Autor Virgil Andronescu 22 Noiembrie 2016, 22:19 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii