Geto-dacii din zona Brăilei

De Prof. Adriana Grigorescu 14 Iulie 2016, 17:52 Cultura Brailei

Așa cum spune istoricul C.C.Giurescu, ”Brăila, poarta spre lume a Țării Românești, și-a avut dezvoltarea ei istorică determinată pe o parte, de așezarea la punctul cel mai apropiat de mare al Dunării muntene, pe de alta de vecinătatea bălții bogate în pește și a Bărăganului, bogat în turme, vite și grâne”.

Cele mai vechi descoperiri arheologice sunt din epoca neolitică, adică a pietrei șlefuite, începând cu mileniul IV î.Hr.

Regretatul arheolog N. Harțuchi a cercetat așezarea și necropola de la Brăilița (tip Cultura Boian) și în neolitic (Culturile Gumelnița și Cernavodă I). S-au găsit vârfuri de lance și topoare din silex, vase de pământ ars de o rară eleganță, râșnițe de piatră, vase de provizii și boabe de cereale carbonizate.

Erau și vânători și pescari pricepuți, folosind vârfuri de săgeți din silex, greutăți din lut ars pentru scufundarea plaselor, undița și harponul. s-au găsit multe oase de pește de dimensiuni mari provenind de la somn în greutate de 120-150 kg. Caracteristica principală este continuitatea în epocile următoare, a bronzului și a fierului, a existenței geto-dacilor.

În cimitirul și așezarea dacică de la Brăilița (sec.IV-III î.Hr.) s-a găsit ceramică pictată de tip Cucuteni și vasele ceramice de la Varna și Salonic, ce dovedesc intensa circulație a mărfurilor, au fost descoperite obiecte de la Troia I (4000 î.Hr.), catarame, pandantive din marmură, mărgele, coarne și canini de cerb, bucăți de malahit, din care se extrăgea cuprul.

În Muzeul Brăila se păstrează 54 de piese clasate din aceste perioade. Asupra ariei brăilene locuită de populația majoritară geto-dacă și-au exercitat stăpânirea regii: Dromichetes (sfârșitul sec. IV-începutul sec. III î.Hr,.), Remaxos (sec.III î.Hr.), Burebista, cel mai mare dintre regii daci și Decebal, regele erou din sec.I-II e.n.

Din sec. II î.Hr. - este datată cetatea dacică Zusidava (Gradiștea de azi; în slavă gradiște însemnă cetate). Are formă de patrulater, situată pe malul înalt al Buzăului și amintită în scrierile sale de istoricul și geograful antic Ptolomeu.

Și în timpul stăpânirii romane, locuitorii ariei brăilene și-au continuat îndeletnicirile milenare: pescuitul, creșterea vitelor și lucrul câmpului, comerțul cu produse și mărfuri.

Mai sunt încă multe zone nedescoperite și necercetate, iar Muzeul Brăilei are o echipă de foarte buni specialiști.

Interesantă este aprecierea cronicarului bizantin Laonicus Chalcondyles, ajuns în aceste locuri, cu prilejul expediției Sultanului Mahomed II, cuceritorul Constantinopolului, în 1462, împotriva lui Vlad Țepes și care scrie în cronica sa: ”Brăila este orașul dacilor, în care se face comerț foarte mare cu grâu, vin, pește, cai, blănuri, sare, ceară”.

Istoria Brăilei este o istorie cât o poveste citită la gura sobei și rămasă în file de arhivă.

 

Autor Prof. Adriana Grigorescu 14 Iulie 2016, 17:52 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

  1. John 18 Septembrie 2016, 21:05

    Rog administratorii să verifice textul dat spre publicare. Sunt greșeli inadmisibile și nu cred că au fost făcute intenționat. Ex: ,,a bronzului și a filmului".... a fierului, ,,istmicul" - istoricul, etc...

  2. Infoest.ro 20 Septembrie 2016, 09:48

    Da.Greselile au fost facute neintentionat de persoana care a cules materialul pentru dna profesoara. Corectam.

Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii