Festivalul de teatru Zile si Nopti Braila: Puslamaua de la etajul 13

De Virgil Andronescu 12 Octombrie 2012, 14:11 Cultura Brailei
Joi seara pe scena Salii Mari a teatrului ,,Maria Filottii’’, s-a jucat spectacolul "Puslamaua de la etajul 13", text scris de Mircea M. Ionescu. Spectacolul ( one-man-show) a avut-o ca protagonista pe fascinanta actrita a teatrului ,,Lucia Sturza Bullandra’’, Anca Sigartau.

Spectacolul a fost prezentat de teatrul Valah din Giurgiu. Piesa a adus in fata publicului problemele grave ale societatatii actuale in care traim. Textul, unul savuros- plin de umor ce mascheaza cumva tragicul, face referiri directe si exacte la dramele familiei moderne, la multele cazuri de suicid in randul copiilor si adolescentilor- cazuri relatate obsesiv de toata mass-media din Romania. Mircea M. Ionescu reuseste cu delicatete uneori, alteori cu duritate- prin textul direct, critic si realist, sa atraga atentia, printr-un semnal de alarma, asupra societatii ,, de rahat’’ in care traim.

Spectacolul jucat asta seara, prezinta o lume debusolata si destabilizata de politicienii care ,,nu dau doi bani’’ concetatenii aacestora. Rolul jucat de Anca Sigartau este cel al unei fetite dintr-o familie aflata in plina destramare: mama ( plecata in strinatate pentru a se ,,sacrifica’’ la bara ), care se desparte de sot ( pentru ca asa e la moda), sotul ( cam mototol dar cu suflet mare pentru familie ), un tenisman ajuns celebru; fetita abandonata bunicilor iar mai apoi strazii.

Fetita viseaza, ca toti copiii, la a calca pe urmele tatalui in ceea ce priveste tenisul), dar visele ii sunt spulberate ostentativ si dur de mama, indepartand-o de fostul sot prin rele tratamente corporale si prin ,,repetitii’’ timp de o saptamana in ceea ce va trebui sa spuna urat ( dar total neadevarat ) judecatorului despre tatal ei- negandu-si dorinta de a-si vedea tatal. Ideea suicidului ii vine in minte in momentul cand problemele existentiale o coplesesc, crezand cu disperare ca sinuciderea va rezolva toate aceste probleme cauzatoare de suferinta.

Personajul isi vrea mama acasa si pe tata il doreste langa ele, iar ea sa-si poata urma visul. Pana la urma isi indeplineste merle ei vis, trecand prin 20 de ani de lupte cu ea insasi, cu idea de sinucidere si lupte impotriva si intr-un sistem social-politic degradant si umilitor pentru familie ( ca principiu de baza al societatii ). ,,Puslamaua de la etajul 13’’ depaseste toate barierele vietii, se impiedica dar se ridica imediat ( reusind- cu brio, ceea ce multi nu reusesc ) indeplinindu-si visul vietii. Deci, un text si un joc plin de tragism, ppresarat pe alocuri cu umor negru; drame de viata tratate correct si realist.

Sala Mare a teatrului ,,Maria Filotti’’ a fost din nou plina, iar aplauzele la scena deschis au curs minute in sir - mai ales la finalul piesei. Concluzia este ca traim intr-o lume nebuna, nebuna de-a binelea!

 

Autor Virgil Andronescu 12 Octombrie 2012, 14:11 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii