Expoziție documentară ”Grigore Moisil - părintele informaticii românești”

De Redactia 16 Ianuarie 2016, 08:21 Cultura Brailei

Biblioteca Județeană "Panait Istrati" Brăila marchează 110 ani de la nașterea matematicianului Grigore Moisil prin intermediul expoziției documentare "Grigore Moisil – părintele informaticii românești". Expoziția, realizată de bibliotecara Gabriela Popescu, este organizată în holul Sălii de lectură și este deschisă publicului în perioada 18 ianuarie – 15 februarie a.c.

Fiu al unui ilustru numismat, Constantin Moisil, membru de onoare al Academiei Române, Grigore C. Moisil s-a născut în 1906 la Tulcea. Urmează liceul la Vaslui și București unde se remarcă prin susținerea unor conferințe pe teme culturale și istorice. La terminarea liceului se înscrie la Scoala Politehnică din București, dar după trei ani își dă seama că vocația sa este matematica, astfel că se dedică numai cursurilor de matematică de la Facultatea de Științe din București. După alți trei ani, în 1929, obține titlul de doctor în matematică, cu o teză de mecanică analitică, teza fiind publicată la Paris.

În 1931 devine doctor docent pe baza unei lucrări privind ecuațiile fizicii matematice, lucrare în care aplică în mod original metode algebrice. Activitatea universitară o începe ca asistent al marelui
matematician D. Pompeiu, pentru ca ulterior să devină conferențiar și profesor la Universitatea din Iași, unde ține un curs de algebră modernă și se distinge prin lucrările sale de logică matematică, domeniu atunci în plin avânt pe plan mondial, dar prea puțin studiat.

O schimbare bruscă s-a produs în activitatea sa atunci când a realizat că logica matematică ”domeniu considerat până la acel moment cafiind lipsit de aplicații” se poate utiliza în studiul sistemelor
automate discrete ca și al calculatoarelor electronice.

Grigore Moisil n-a fost numai unul dintre cei mai mari matematicieni români, creator de școală, un om cu o gândire modernă, liberă de orice prejudecăți, ci și un orator cu o replică vie, cu umor, cunoscut și pentru vorbele de duh cu care își amuza colegii și cursanții și care au rămas în amintirea tuturor sub numele de "moisilisme".

Laura Caplea
Purtător de cuvânt
Biblioteca Județeană ”Panait Istrati” Brăila

 

Autor Redactia 16 Ianuarie 2016, 08:21 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii