Doua noi carti publicate de profesorul Traian Anghel

De Redactia 05 Ianuarie 2011, 11:16 Cultura Brailei
În a doua jumătate a lunii decembrie 2010, profesorul Traian Anghel de la Grupul Şcolar Industrial “Anghel Saligny” din Brăila a publicat două cărţi: “LabVIEW. Simulări interactive cu aplicaţii în fizică” (Editura Albastră, Cluj-Napoca) şi “Simulări Java cu aplicaţii în fizică” (Editura InfoData, Cluj-Napoca). Cărţile au ca referenţi cadre didactice cunoscute de la universităţile “Babeş-Bolyai” (Cluj-Napoca), “Transilvania” (Braşov), “Vasile Alecsandri” (Bacău) şi “Dunărea de Jos” (Galaţi).

Simulari interactive cu aplicatii in fizica

Prima carte – având ca subiect prezentarea mediului de programare grafică LabVIEW şi a unor lucrări de laborator virtual de fizică realizate cu acesta – se adresează profesorilor şi elevilor din învăţământul preuniversitar, precum şi cadrelor didactice şi studenţilor de la facultăţile cu profil ştiinţific şi tehnic, în special celor care predau sau studiază ştiinţele exacte (fizică, matematică, chimie) sau inginereşti (calculatoare, automatică, electronică, electrotehnică, telecomunicaţii, mecatronică, robotică). În particular, cartea este destinată profesorilor de fizică din învăţământul preuniversitar şi universitar, precum şi elevilor şi studenţilor pasionaţi de studiul fizicii, care o pot folosi pentru a învăţa rapid un limbaj de programare grafică extrem de util în crearea de simulări spectaculoase ale fenomenelor fizice. De asemenea, lucrarea poate fi utilizată ca manual pentru un curs opţional de programare grafică sau ca sursă de instruire de către membrii cercurilor de fizică din licee. Autorul invită cititorii să viziteze blogul cărţii la adresa http://carte-labview.blogspot.com/.


Simulari Java

A doua carte – având ca temă prezentarea software-ului de tip authoring tool EJS (Easy Java Simulation) şi a unor simulări pentru fizică realizate cu acesta – este destinată în special actorilor educaţionali din învăţământul preuniversitar, în această categorie fiind incluşi atât profesorii cât şi elevii care doresc să creeze propriile simulări în scopul predării/învăţării. Vizaţi sunt în primul rând profesorii/elevii care predau/învaţă matematica, ştiinţele naturii şi disciplinele inginereşti (studiate în cadrul filierei tehnologice). Autorul, profesor de fizică, a ales să utilizeze în lucrare – în scopul prezentării instrumentului EJS – exemple din domeniul care îi este cel mai accesibil. Cu toate acestea, profesorii/elevii care predau/învaţă celelalte discipline amintite mai sus pot beneficia în egală măsură de facilităţile oferite de EJS. De asemenea, lucrarea poate fi consultată şi de cadrele universitare şi de studenţii facultăţilor în care se predau ştiinţele naturii şi disciplinele inginereşti, care înţeleg că studiul şi înţelegerea unor fenomene presupune adesea şi simularea acestora pe calculator. Autorul insistă asupra faptului că această lucrare nu este destinată numai celor care folosesc un limbaj de programare, ci tuturor cadrelor didactice şi elevilor/studenţilor care – având sau nu cunoştinţe de programare – doresc să-şi dezvolte instrumente proprii utilizate pentru predarea/învăţarea unor concepte ştiinţifice cu ajutorul calculatorului.
Alte informaţii despre cele două cărţi pot fi obţinute vizitând blogul autorului (http://atraian.blogspot.com/).


 

Autor Redactia 05 Ianuarie 2011, 11:16 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii