Cea de-a 17-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus

De AGERPRES 18 Noiembrie 2010, 20:41 Cultura Brailei
Cea de-a 17-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură, eveniment organizat de Radio România, s-a deschis, oficial, joi, în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti.

Invitatul de onoare al acestei ediţii este regiunea Valonia-Bruxelles din Belgia, în contextul special al preşedinţiei belgiene a Consiliului Uniunii Europene în semestrul doi al acestui an.

Preşedintele - director general al Societăţii Române de Radio, Demeter Andras, a apreciat că "Gaudeamus a depăşit statutul unui simplu târg de carte, devenind un real fenomen cultural realizat de echipa Radio România".

El şi-a exprimat speranţa ca şi anul acesta pe porţile Gaudeamus să intre cât mai mulţi vizitatori, aceasta urmând să demonstreze că fenomenul "lectura" este încă activ în România.

La rândul său, Fabienne Reuter, şeful Delegaţiei Valonia-Bruxelles la Bucureşti, a reiterat faptul că prezenţa ca invitat special a ţării sale reprezintă o "expresie a întăririi tradiţionalei prezenţe a Valonia-Bruxelles la Gaudeamus şi a relaţiei privilegiate cu România şi cu Radio România".

Preşedintele de onoare al Gaudeamus, filologul umanist Jacques Dubois, profesor la Universitatea din Liege, a omagiat scriitorii şi gânditorii români a căror operă îi este cunoscută, numindu-i pe E. Cioran, T. Tzara, I. L. Caragiale, P. Istrati, M. Eliade, Şt. Gheorghiu.

În prima zi a Târgului de carte Gaudeamus poetul şi omul politic Marko Bela şi-a lansat volumul de sonete, bilingv, româno-maghiar, "Erotica grădinii", despre care criticul literar Alex Ştefănescu a declarat că "toate poeziile din acest volum cuprind reflecţii care nu au deloc factura unor dizertaţii, sunt poezie, dar este o poezie reflexivă, care condensează multă cultură şi mai ales o mare eleganţă a construcţiei".

Tot în prima zi a târgului s-a deschis oficial Salonul Naţional de Creaţie şi Inventică pentru Tineret 2010, cuprinzând creaţiile mai multor tineri din toată ţara.

Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură, care va dura până în 22 noiembrie, reuneşte, în cei circa 14.000 de metri pătraţi, cât numără suprafaţa totală a târgului, 380 de organizaţii din cele mai importante segmente editoriale şi educaţionale, care vor propune peste 500 de evenimente.

Biletul la Târgul de Cartea Gaudeamus costă 4 lei, iar abonamentul, valabil pentru toate cele cinci zile, costă 10 lei, bani care vor constitui premiul unei tombole. Nu în ultimul rând, tradiţionalele premii ale târgului vor fi decernate luni, 22 noiembrie.

 

Autor AGERPRES 18 Noiembrie 2010, 20:41 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii