Carte frumoasă, cinste cui te-a scris

De Alexandrina Iordache 15 Mai 2017, 10:42 Cultura Brailei

Ion Volcu Carte Veche la Braila O carte lansată recent la Brăila m-a impresionat enorm. Este vorba de volumul ”Carte veche la Brăila 1612-1830”, autor Ion Volcu, apărut la Editura Proilavia Brăila și a cărui lansare a avut loc la Biblioteca Județeană ”Panait Istrati” Brăila în data de 10 aprilie 2017. Autorul, Ion Volcu, este șeful biroului Colecții Speciale în cadrul bibliotecii brăilene și expert în carte veche acreditat de Ministerul Culturii.

Deschizând volumul aflăm că este o ”ediție bibliofilă, tipărită în 300 de exemplare, numerotate de la 1 la 300, fiecare exemplar va purta semnătura autorului în original”. Pe aceeași pagină găsim un ex libris Panait Istrati, autor Torro Vilmos, 1993.

Sunt cititor și iubitor de carte, fără cunoștințe de specialitate, și pot spune că puține cărți au avut asupra mea un asemenea impact. Ce m-a impresionat la un volum cu ”informații de strictă specialitate”? La prima vedere coperta, grafica acesteia, calitatea hârtiei, tricolorul ca semn de carte. O carte cu ”greutate”. Prima impresie.

În clipa în care o deschizi, filele ei parcă te îndemnă să le mângâi, să zăbovești cât mai mult pe ele, să citești și să asimilezi informația și abia apoi să treci mai departe să afli mai multe, și mai multe. Deși chiar autorul în Nota introductivă numește cartea ”catalog”, ca necunoscător îndrăznesc să spun că depășește granița catalogului atât prin conținut, exemplificările de imagini cât și prin dicționarul cu explicarea termenilor specifici ceea ce face posibilă înțelegerea și de către nespecialiști în domeniu.

După cum arată și titlul, este adusă în fața specialiștilor, colecționarilor dar și a publicului iubitor de carte o parte din ”aurul” ascuns în colecțiile Bibliotecii Județene ”Panait Istrati” și Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Brăila, cărți vechi neaccesibile publicului larg. Mulți dintre noi am văzut astfel de exemplare, în unele muzee sau în muzeele din incinta unor mănăstiri, păstrate sub geam și lacăt pe care nici să le fotografiem nu aveam voie, de atingere nici nu se punea problema.

Acest volum ne aduce cartea veche aproape, putem s-o vedem, să o ținem în mână, să-i admirăm grafia, ornamentele, să observăm trecerea timpului și transformările petrecute în conținut, formă, culoare și literă.

”Carte veche românească, 1673 - 1830” și ”Carte veche străină, 1612 - 1750”, sunt cele două capitole în care sunt descrise 53 de exemplare rare aflate la Brăila în colecțiile speciale ale Bibliotecii și Arhivelor. Alături de informațiile de strictă specialitate, cititorul află o descriere a cărții, autorul, anul și locul apariției, cum a fost achiziționată, starea de degradare, limba în care a fost scrisă, cu ce alfabet, ornamentica etc., informații vagi și greu de înțeles dacă n-ar fi fost însoțite de fotocopii ale coperților sau primelor pagini, gravurilor, a altor detalii (modele de viniete, de frontispicii, de inițiale ornate, portrete, hărți etc.) și a dicționarului de termeni specifici. Imaginea face informația - de strictă specialitate - accesibilă și publicului larg.

O carte frumoasă: prezentare și conținut, unicat în Brăila. Felicitări autorului.
Cei interesați o pot împrumuta de la Biblioteca ”Panait Istrati” Brăila.
Și cum orice început are și continuare, se gândește domnul Volcu să scoată la suprafață pentru cititori și alte ”comori” păstrate cu grijă de cele două instituții brăilene?

 

Autor Alexandrina Iordache 15 Mai 2017, 10:42 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii