ANSAMBLUL „CA PE BALTĂ” PREMIAT LA FESTIVALUL „CUNUNIŢA SATULUI” LIEŞTI

De Redactia 07 Decembrie 2016, 08:25 Cultura Brailei

Ansamblul Ca pe Balta Braila

Ansamblul folcloric „Ca pe baltă” de la secţia externă Tufeşti a Şcolii Populare de Arte „Vespasian Lungu” Brăila, coordonat de prof. Veta Gheorghe, a obţinut Premiul II la secţiunea „Ansambluri folclorice de datini şi obiceiuri de iarnă” în cadrul Festivalului-Concurs interjudețean de datini şi obiceiuri de iarnă „Cununiţa satului” Lieşti, judeţul Galaţi.

Organizat de Primăria Liești, Asociația ”Cununița Satului” Liești şi Parohia „Cuvioasa Parascheva” Lieşti pe 3 decembrie 2016 la Căminul Cultural din localitate şi aflat la cea de-a treia ediţie, evenimentul s-a constituit într-un prilej de promovare a obiceiurilor de iarnă specifice zonelor din care provin grupurile participante. Festivalul a mai inclus şi secţiunea „Ansambluri de cântece şi dansuri”, fiind precedat de parada portului popular.

Ansamblul „Ca pe baltă” a luat fiinţă în anul 2010 şi îşi propune să păstreze şi să valorifice zestrea etno-folclorică specifică zonei Brăilei, fiind format din elevi înscrişi la Şcoala Populară de Arte „Vespasian Lungu” care evoluează atât în formaţii de dansuri populare pe vârste, formaţii mixte, de fete, de colindători, cât şi ca solişti. Repertoriul este din ce în ce mai diversificat şi cuprinde mai toate jocurile populare cunoscute din judeţul Brăila, dar mai ales moştenite de la moşii şi strămoşii satului. De-a lungul existenţei sale, Ansamblul a participat la numeroase spectacole şi festivaluri folclorice unde a obţinut diplome şi trofee.

Prin membrii acestui ansamblu, dornic de afirmare, localitatea Tufeşti deţine încă şi astăzi un repertoriu de colinde arhaice, cântate în manieră antifonică, dar şi alte datini şi obiceiuri păstrate şi preluate de la formaţia de colindători bătrâni.


Manager interimar,
Gigi-Cristian Morozan

 

Autor Redactia 07 Decembrie 2016, 08:25 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii