Aniversarea artistei Emilia Dumitrescu la Muzeul Brailei

De Alexandrina Iordache 30 Iulie 2013, 22:45 Cultura Brailei
Miercuri, 31 iulie 2013, începând cu ora 17, la Galeria de artă Gheorghe Naum a Muzeului Brăilei, cu ocazia aniversarii a 92 de ani de la nasterea artistei Emilia Dumitrescu, are loc întâlnirea celor care au cunoscut-o şi i-au apreciat opera.

Intalnirea va marca şi închiderea expoziţiei "Aur şi cenuşă" care a prezentat, pe tot parcursul lunii iulie, o selecţie dintre cele mai cunoscute acuarele ale artistei, realizate între anii 1967 – 1975.

Emilia Dumitrescu (1921 – 2005), pictor şi gravor de mare forţă expresivă, creator de imagini emblemă ale spaţiului brăilean, în complexa sa alcătuire: oraşul, Bălţile, Bărăganul ne-a lasat, pe langa opera, modelul artistului responsabil, care a reacţionat cu instrumentele sale la deciziile factorilor politici de a distruge ecosistemul Insulei Mari a Brăilei,  într-o epocă deloc îngăduitoare cu protestele.

Iubind până la uitarea de sine aceste locuri, Emilia Dumitrescu a înţeles să le rămână fidelă, să le surprindă spiritul şi să găsească mijloacele cele  mai potrivite pentru înfăţişarea lor. A contemplat natura, a meditat asupra ei şi a visat-o, iar fiecare experienţă a fost fixată cu creionul, cu pensula, cu dăltiţa şi acul de gravură, în mii de schiţe. Unele au fost  reluate şi continuate din amintire, în încercarea de a perpetua, astfel, frumuseţea a ceea ce ea numea Împărăţia Apelor.

Într-un interviu acordat revistei Excelsior în iulie 2000, Emilia Dumitrescu mărturisea: „Uneori, dar rare sunt momentele acelea, regret că nu mi-am împlinit viaţa altfel. Dar până la urmă îmi spun că a-ţi trăi viaţa înseamnă să faci în aşa fel încât, atunci când te retragi, să laşi ceva durabil în urma ta. Şi eu las o operă.”

 

Autor Alexandrina Iordache 30 Iulie 2013, 22:45 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii