”Stendhal – 235 de ani de la naștere”, manifestare organizată de Biblioteca Județeană ”Panait Istrati”

De A.Frangu 29 Ianuarie 2018, 14:16 Cultura Brailei

stendhalMiercuri, 31 ianuarie 2018, ora 14.30, la Centrul Multilingv din Str. Belvedere, nr.3, Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila organizează evenimentul „Stendhal – 235 de ani de la naștere”. Activitatea este coordonată de prof. Florentina Poenaru și prof. Steluța Drâmbu.

Moderator: Ion Volcu, șef birou în cadrul bibliotecii.

Manifestarea cuprinde o dezbatere literară despre romanul „Roșu și Negru”, o expoziție dedicată scriitorului francez și o prezentare power point despre viața și opera lui Stendhal și la ea participă elevi de la Colegiul Național „Nicolae Bălcescu” Brăila.

Stendhal,  născut cu numele Henri-Marie Beyle, s-a născut la Grenoble, la 23 ianuarie 1783, într-o familie burgheză. Stendhal a trăit într-o epocă zbuciumată el fiind contemporan cu Revoluția Franceză, ascensiunea și căderea lui Napoleon, apoi cu Restaurația, epocă care și-a lăsat  amprenta asupra formării și dezvoltării sale.

Este recunoscut pentru frescele caustice ale societății în care trăia, transpuse în romanele sale. Stendhal este numit inițiatorul romanului modern, opera sa fiind  marcată de pregătirea iluministă, de filosofia sa ateist-materialistă, stilul lui dovedindu-se deosebit de modern și impregnat de realism psihologic.

Scriitorul francez se va impune prin scrieri care conțin atât texte autobiografice, cum ar fi "Viața lui Henri Brulard", "Amintirile unui egoist", cât și prin romane: "Armance",  "Roșu și Negru", "Lucien Leuwen". Alte scrieri notabile din anii tinereții sunt „De l'amour”, o analiză psihologică a iubirii și "Racine și Shakespeare". Se poate spune că opera lui Stendhal este izvorată din propria viață, romanele sale dezvăluind autobiografia ideală a scriitorului. În anul 1839 termină ultima sa capodoperă, "Mănăstirea din Parma", în 1839.

Stendhal s-a stins din viață în noaptea de 22 spre 23 martie 1842 și este înmormântat în Cimitirul Montmarte din Paris.

 

Autor A.Frangu 29 Ianuarie 2018, 14:16 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii