Magdalena Iugulescu a lansat romanul Cecilia. Au prezentat volumul criticii Dumitru Anghel, Viorel Coman și scriitorul Valentin Popa

De Virgil Andronescu 04 Martie 2018, 12:39 Cultura Brailei

lansarea romanului Cecilia de Magdalena Iugulescu

 

Joi 1 martie de la ora 17 în sala Fănuș Neagu a bibliotecii județene Panait Istrati a avut loc lansarea celei de a a treia cărți a doamnei Magdalena Iugulescu. Romanul intitulat Cecilia a apărută la editura ieșeană TipoMoldova în acest an. Au prezentat volumul criticii literari Dumitru Anghel și Viorel Coman și scriitorul Valentin Popa. Moderator al evenimentului fiind șeful serviciului relații cu publicul Claudiu Brăileanu.

Cartea începe printr-o descriere a imaginii de pe prima copertă, grafica acesteia fiind realizată de fiica autoarei, designer grafic Ana Maria Iugulescu, care precizează: Coperta romanului încapsulează caracterul oxi- moronic al protagonistei, iar colajul este mediul ideal pentru a ilustra tendinţele contrarii ale Ceciliei. După aceea aflăm de la autoare că acest al treilea roman este dedicat Lui Mau... Și lui Carmen, necunoscuta care a intrat, într-o zi, în biroul meu și mi-a spus această poveste. Și ne mai spune autoarea că: Romanul de faţă este o operă de ficţiune. /.../ Însă oraşele prezentate – ce vă îndrum să le vizitaţi neîntârziat – nu sunt imaginare şi vă aşteaptă să aprofundaţi ceea ce eu ating doar în treacăt.

În Cuvântul înainte, semnat de criticul literar Viorel Coman, Romanul unei fetecuminți, acesta spune ceea ce a afirmat și în discursul în cadrul lansării: Să spunem de la început: deşi ar trebui să fie povestea de dragoste a Ceciliei, romanul evocă istoria unei destrămări, a unei iniţieri, prin iubire eşuată, în propria singurătate. Şi în acest roman autoarea se dovedeşte a fi o bună cunoscătoare a sufletului feminin, de data aceasta doar ieșit din crisalida adolescenței. Povestea pare decupată din cotidian. Cecilia are voluptatea tuturor tinerelor atinse de zburător și trăiește himeric îndrăgostindu-se de un necunoscut pe care îl observă în marea de amar care urcă zilnic din gurile metroului spre marile bulevarde ale capitalei. Scriitoarea Magdalena Iugulescu își începe romanul Cecilia astfel: Au trecut ani de-atunci... Pentru ce am îndurat sacrificiul? Mi-am meritat soarta? și îl încheie deschis...pentru cel de-al patrulea roman...pe care îl așteptăm cu interes. Magdalena Iugulescu, medic de profesie, a mai publicat romanele: Cosmin la Editura Proilavia Brăila, în 2013 și Isabel la Editura TipoMoldova, Iași, în anul 2015. Tot Viorel Coman spune pe coperta patru și despre cele două romane amintite mai sus că: există în romanul Cecilia, ca și în celelalte două romane anterioare, o etică subtilă care circulă freatic, hrănind textul. Este o etică niciodată exprimată direct, de fiecare dată doar sugerată.

Finalul lansării a aparținut doamnei Magdalena Iugulescu, vorbind scurt și cu modestie ca de fiecare dată: De ce scriu cărţi? Poate pentru că mama, în copilărie, ne-a cântat în fiecare zi şi ne-a educat în proverbe, iar tata a meşterit şi a pus, la toate porţile casei, încuietori mari şi sigure. Nu cumva, astăzi, înainte de a adormi, deschid zăvoarele tatei şi pe uşile larg deshise, din toate părţile, se rostogolesc peste mine cântecele şi aforismele mamei? Ce-aş putea face cu atâtea cuvinte? Pe întreaga desfășurare a lansării s-a videoproiectat un film cu fotografii realizate de Magdalena Iugulescu reprezentând locurile vizitate de domnia-sa, locuri descrise uneori realist alteori liric în cea de a treia sa carte.

 

 

Autor Virgil Andronescu 04 Martie 2018, 12:39 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii