La Brăila, eveniment cultural de Ziua Limbii Române: lansarea cărții Peștele cu aripi de Răsvan Popescu

De Virgil Andronescu 01 Septembrie 2017, 15:29 Cultura Brailei

Rasvan Popescu la Braila cu Pestele cu aripi

În ultima zi a lunii august a.c., de Ziua Limbii Române, Biblioteca Județeană Panait Istrati din Brăila a fost gazda unei lansări de carte a cunoscutului jurnalist și scriitor Răsvan Popescu. Volumul Peștele cu aripi, lansat ieri, a fost publicat de Editura Cartea Românească. Moderatorul evenimentului a fost Claudiu Brăileanu, iar cartea a fost prezentată de criticul literar brăilean Viorel Coman. Din prezentarea profesorului Coman cât și din spusele autorului a reieșit faptul că volumul Peștele cu aripi tratează, în esența sa condiția artistului și raportului cu alți oameni. Cartea are în alcătuirea ei un număr de 19 bucăți, proze scurte publicate dar și câteva inedite. Răsvan Popescu spunea că sunt un fel de ecouri literare ale întâmplărilor care m-au marcat. Altfel spus și pretențios vorbind cartea este o devenire prin literatură. Scriitorul Răsvan Popescu, geolog ca formație profesională și absolvent al Facultății de Jurnalism la Universitatea de Stat din California, este membru al Uniunii Scriitorilor și este autor al mai multor volume: Subomul, Omul cu cioc și gheare, Prea târziu, Purtătorul de cuvânt, Femeia visurilor, Niște ciori vopsite-n roșu, Oameni care nu contează, dar și scenarist important al cinematografiei românești contemporane: Prea târziu în regia lui Lucian Pintilie; Terminus paradis, regizor Lucian Pintilie; Război în bucătărie, scenariu după o povestire din volumul de debut; filmul de televiziune Subomul, în regia lui Marius Barna; Faimosul paparazzo, scenariu realizat după romanul Omul cu cioc și gheare, regizor fiind Nicolae Mărgineanu; Noro în regia lui Radu Gabrea și Femeia visurilor, regizat de Dan Pița.

După cum se vede, toate filmele realizate după scenariile scrise de Răsvan Popescu au avut ca regizori mari personalități ale filmului românesc contemporan și s-au bucurat de importante aprecieri naționale cât și internaționale, atât din partea publicului cinefil specializat cât și de către critica de specialitate. Am simțit lansarea de ieri ca fiind una de la suflet la suflet, iar discursul criticului Viorel Coman a fost unul cu stil și de mare rafinament tehnic și estetic. În Sala Fănuș Neagu au fost iubitori de literatură, scriitori, poeți și jurnaliști brăileni care au fost încântați atât de critica lui Viorel Coman cât și de cuvântul autorului care a devoalat felul cum a luat naștere această carte. La manifestare a participat și directorul Bibliotecii Județene Panait Istrati Dragoș Adrian Neagu. Au mai luat cuvântul epigramiști și personalități din public.

Finalul evenimentului a fost rezervat sesiunii de autografe dăruite publicului de către scriitorul și scenaristul Răsvan Popescu. A fost întradevăr o după-amiază de desfătare culturală.

 

Autor Virgil Andronescu 01 Septembrie 2017, 15:29 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii