Istorie | Rusaliile Negre: Deportarea în Bărăgan

De Comunicat 29 Mai 2020, 21:19 Cultura Brailei

Secția Istorie a Muzeului Brăilei găzduiește o nouă expoziție cu tema Rusaliile Negre: Deportarea în Bărăgan, în sala mare a sediului din Piața Traian nr. 3.

Expoziție a Centrului Internațional de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței – Fundația Academia Civică, realizată de Romulus Rusan în colaborare cu Ioana Boca, Virginia Ion, Angela Bilcea și Andreea Cârstea, cuprinde 28 de panouri în care sunt expuse cronologic şi tematic: situaţia internaţională din anii ʼ50, elaborarea planului de „dislocare”, alcătuirea „listelor negre”, pregătirea şi executarea deportării, viaţa în Bărăgan, clădirea caselor, procurarea apei şi mâncării, şcoala, munca, nunţile, înmormântările, în sfârşit „Domiciliul obligatoriu”.

Coordonator: Cătălina Mârza, muzeograf, secția Istorie.

Obiectivul aşa-numitului „plan de evacuare a zonei de frontieră cu Iugoslavia, pe o fâşie de 25 de km, a elementelor care prezintă un pericol prin prezenţa lor în zonă” a vizat în fapt distrugerea elitei ţărăneşti, indiferent că erau români, sârbi, germani sau maghiari, din actualele judeţe Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi.

Deportările din Banat (1951-1956) au avut ca sursă de inspiraţie modelul sovietic al dislocărilor în stepă, iar în acest context, câmpia Bărăganului, dominată de secetă şi de ierni geroase, constituia zona geografică propice pedepsirii şi „reeducării” elitelor provenite din mediul rural, măsurile de dislocare fiind pregătite de Securitate încă din anul 1950.

Textele explicative sunt completate de fragmente de amintiri, sute de fotografii, hărţi şi obiecte, toate provenind din banca de date a Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului.

 

 

Autor Comunicat 29 Mai 2020, 21:19 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii