ION GÂȚĂ | Expoziția Studii, schițe, încercări

De prof. Nicolae V. Sălcioara 09 Februarie 2021, 19:34 Cultura Brailei

in gata expozitie 2020

Pe 13 februarie, anul acesta, pictorul și profesorul Ion Gâță (1946–1994) ar fi împlinit 75 de ani. În dorința de onora acest moment, Muzeul Brăilei și familia artistului vă invită la o expoziție care îl descoperă pe Ion Gâță într-o ipostază mai puțin cunoscută: aceea de desenator.

Expoziția prezintă o selecție de 41 de lucrări, parte a unui corpus mai amplu de desene niciodată publicat sau expus până acum. Cele mai multe sunt schițe și studii de atelier care surprind, într-o varietate de tehnici, frumusețea și expresivitatea corpului uman. Ele au fost realizate, cel mai probabil, în perioada cuprinsă între finele anilor 1970 și mijlocul anilor 1980.

Ion Gâță a absolvit Facultatea de Arte Plastice, Secția Desen, a Institutului „Nicolae Grigorescu” din București în anul 1974. Vreme de două decenii, de la absolvire și până la dispariția sa prematură, în vara anului 1994, a fost una dintre cele mai active prezențe pe scena artistică brăileană, unde s-a afirmat cu precădere în genul picturii de peisaj. A participat la peste 80 de expoziții de grup locale și naționale, la tabere de documentare și de creație, a deschis nouă expoziții personale. Între 1993 și 1994, a fost Președinte al Filialei Brăila a Uniunii Artiștilor Plastici. Concomitent, s-a dedicat cu multă pasiune învățământului, fiind un profesor foarte îndrăgit de generațiile de elevi pe care le-a îndrumat în domeniile desenului și picturii.

Expoziția „Studii, schițe, încercări” va putea fi vizitată la Galeria „Gheorghe Naum” (Piața Traian nr. 3, intrarea prin Calea Galați), de miercuri până duminică, inclusiv, în perioada cuprinsă între 13 februarie și 14 martie 2021.

Vizitarea expoziției se va desfășura cu respectarea normelor sanitare impuse de actuala situație epidemiologică: maximum 10 persoane prezente concomitent, păstrarea distanței inter-personale, purtarea măștii de protecție.

Intrarea este gratuită.

 

Autor prof. Nicolae V. Sălcioara 09 Februarie 2021, 19:34 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii