Gala Premiilor Culturii Brailene pentru anul 2014. Premianti si premii.

De Virgil Andronescu 01 Februarie 2015, 18:20 Cultura Brailei

Gala Premiilor Culturii Brailene 2014

Vineri, 30 ianuarie 2015, in Sala Studio a Teatrului ,,Maria Filotii” din Braila s-a desfasurat Gala Premiilor Culturii Brailene pentru anul 2014, gala realizata de Directia Judeteana de Cultura Braila. Atmosfera a fost una obisnuita pentru acest eveniment care s-a aflat anul acesta la cea de a IV-a editie, am remarcat ca deosebit de importante doar premierea artistei plastice Bianca Pirlog, la manifestare fiind prezent pictorul Hugo Maracineanu care a ridicat Diploma si Trofeul de Excelenta si a sustinut un Laudatio ce a scos in evidenta impresionanta biografie a Biancai; premierea cu Diploma de Onoare la sectiunea Prietenii Culturii brailene, doamnei Stela Serbu-Raducan, membra a Cenaclului Umoristilor Braileni ,,Stefan Tropcea”- pentru talentul si tenacitatea reprezentarii feminine in spatiul umoristic brailean; si premierea post mortem, cu Dilploma si Trofeul de Excelenta a actorului Bujor Macrin- pentru o viata dedicata artei teatrale si cinematografice, pentru inaltul profesionalism si uriasa sa daruire, prin care a sporit prestigiul cultural al urbei- doamna profesor Veronica Dobrin sustinand un emotionant Laudatio.

Timp de doua ore s-au decernat Diplome de Onoare si Premii de Excelenta in cadrul a 12 sectiuni, dupa cum urmeaza:

Sectiunea Administratie Publica: doamnei Camelia Gusatu- Director Executiv al Directiei Cultura, Invatamant, Sport si Turism din cadrul Primariei Braila, pentru promptitudinea, eficienta si generozitatea implicarii in parteneriatul cultural local-central;

Diplome de Onoare: Doamnei Iuliana Neagu- Director Executiv al Directiei Strategii, Programe si Proiecte de Dezvoltare, Relatii Iinternationale din cadrul Primariei Braila, pentru proiectele de reabilitare si punere in valoare a monumentelor istorice, din anul 2014.

Primariei Mircea-Voda, Primar Alexandru Mosescu, pentru aplicarea riguroasa in a legislatiei in domeniul protejarii monumentelor istorice.

Sectiunea Promovarea Culturala a Brailei: Diplome de Onoare: doamnei Constanta Abalasei-Donosa, pictor, grafician si poeta- pentru deosebita generozitate manifestata prin sutelede donatii ale lucrarilor sale la institutii de prestigiu, locale, in tara si dincolo de granitele ei.

Editurii ,,Istros” a Muzeului Brailei ,,Carol I”- pentru promovarea culturala a Brailei prin prodigioasa activitate editoriala desfasurata.

Sectiunea Prietenii Culturii Brailene: Diploma de Onoare, domnului profesor Constantin Gherghinoiu- pentru intreaga sa contributie la dezvoltarea patrimoniului cultural local, in calitatea sa de scriitor si om de cultura; domnului Mihai Napu- cantautor, pentru constantul sau altruism cultural fata de braileni. Diploma si Trofeu de Excelenta: domnului Profesor Dr. Arhitect Sergiu Nistor- pentru activitatea dedicata promovarii valorilor cultural-arhitecturale, urbanistice si peisagistice ale Brailei, in plan national si international.

Dupa acordarea Diplomelor si Trofeelor amintite mai sus, trio-ul de chitara clasica ,,Milonga”, compus din Marius Serban, Alexandra Gurgu si elevul Madalin Nedelcu, a sustinut un microrecital.

Sectiunea Institutii Publice:

Diplome de Onoare - Serviciului de Utilitate Publica, Administrare Fond Locativ si Cimitire din subordinea Primariei Municipiului Braila- doamnei Director Emilena Huiu, pentru continuarea interventiilor de reabilitare si punere in valoare a cladirilor detinute in Centrul Istoric.

Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud-Est, doamnei Director General Luminita Mihailov- pentru constanta si eficienta promovare a proiectelor cu finantare europeana pentru interventii asupra monumentelor istorice din Braila.

Diploma de Excelenta: Biblioteca Judeteana ,,Panait Istrati”- manager Dragos Adrian Neagu, pentru permanenta, consistenta si inalta calitate a participarii la viata culturala in toate componentele ei, la nivel local, national si european.

Sectiunea Protejarea Monumentelor Istorice:

Domnului Gratian Dorin Grosu - pentru calitatea superioara a proiectului de restaurare a fatadelor imobilului din Str. ,,1 Decembrie 1918” nr. 146. Domnului Georgian Negura - pentru calitatea superioara a executiei proiectului de reabilitare si punere in valoare a imobilului din Piata Traian nr. 6. Familiei Dragos si Mihaela Cristache, pentru grija recuperarii si restituirii catre braileni a atmosferei traditionale a urbei, prin amenajarea adecvata a interiorului ,,Casei Domnesti” din B-dul Cuza nr. 87.

Diploma de Onoare: S.C. CIC-CONS S.R.L.- pentru proiectele de restaurare si punere in valoare a unor monumente istorice din Municipiul Braila, realizate in anul 2014.

Diploma si Trofeu de Excelenta: S.C. RESTITUTIO S.R.L.- Arh. Calin Hoinarescu, pentru proiectul de restaurare a Vechii Staretii a Manastirii Voievodale Maxineni- Laudatio Consilier Arh. Marcian Roman.

Sectiunea Patrimoniu Cultural Mobil si Imaterial:

Grupului de colindatori de ceata barbateasca din Comuna Gropeni - pentru pastrarea si promovarea colindelor specifice zonei.

Diploma de Onoare: Muzeului Brailei ,,Carol I”- pentru proiectul educational: ,,Sa descoperim si sa cunoastem valorile istorice si traditiile satului nostru”, derulat in anul 2014.

Diploma si Trofeu de Excelenta: domnului Tudor Octavian- critic de arta si colectionar, pentru o viata dedicata descoperirii si promovarii unor autentice valori de patrimoniu cultural mobil national si international, in domeniile: Arta plastica si Carte rara.

Cea de a doua pauza muzicala a fost sustinuta de trupa de muzica folk Antic, componenta: Marian Marinescu, Laura Soga, Cristina Marinescu si Claudiu Popa.

Sectiunea Cultura Scrisa:

Un alt punct important al acestei Gale a fost acordarea Diplomei si Trofeului de Excelenta primit de doamna Luminita Dascalu - pentru efortul si daruirea in cultura scrisa braileana, ca redactor-fondator al revistei semestriale de poezie ,,Poem Caffe”.

Diplome de Onoare: domnului profesor Viorel Mortu - pseudonim literar viorel Coman - pentru intreaga activitate editoriala si consistenta participarilor sale la viata culturala locala; domnului profesor Dumitru Anghel - pentru volumul de antologie si critica literara ,,O sama de scriitori” ( 2014 ).

Post Mortem Diploma si Trofeu de Excelenta: Fanus Neagu - pentru originalitatea aparte, prolifica sa activitate literara si incontestabila contributie la dezvoltarea literaturii romane contemporane - Laudatio, prof. Constantin Gherghinoiu.

Sectiunea societatea civila:

Organizatia pentru Copii si Adulti cu Nevoi Speciale ,,Trebuie”- presedinta doamna Teodora Ilie, pentru proiectul anului 2014: ,,Particip, deci exist!”

Asociatia Club turism ,,Proilavia”- presedinte Gabriel Lala, pentru initierea si organizarea celor cinci editii ale Festivalului-Concurs de muzica folk ,,Seara de Mai”.

Diplome de Onoare: doamnei Vera Maxim - pentru consecventul efort de sprijinire a aparitiei revistei semestriale de poezie ,,Poem Caffe” si gazduirea activitatilor culturale din jurul publicatiei; Clubului UNDERSTAGE Braila- domnului Camil Silvan Dragomir, pentru eforturile de gazduire si sprijinire a teatrului neconventional in Braila.

Sectiunea Teatru-Film:

Diploma de Onoare, Teatrului de Papusi ,,Carabus”- manager Florin Chirpac, pentru initierea si organizarea Festivalului National de Teatru pentru Copii, in anul 2014.

Diploma de Onoare: Trupei ,,Spiridusii: a Scolii Populare de Arte ,,Vespasian Lungu”- Braila, coordonator Catalina Nedelea, pentru locul I obtinut la cea de-a VI-a editie a Festivalului National de Teatru, Muzica si Dans pentru Copii ,,Neghinita”- Bacau 2014.

Diploma si Trofeu de Excelenta: domnului Lucian Sabados - regizor si manager al Teatrului ,,Maria Filotti”, promotor al originalitatii in limbajul artistic contemporan, in toate formele lui, al teatrului independent si restaurator al comunicarii dintre teatrul brailean si publicul sau - Laudatio, actorul si managerul Florin Chirpac.

Cea de-a treia pauza muzicala l-a avut in prim-plan pe Lucian Sabados si prietenii.

Decernarea Premiilor a continuat cu acordarea Diplomei si Trofeului de Excelenta:

Sectiunea Arte vizuale: domana Ana Maria Palosanu- pentru Marele Premiu obtinut la Concursul National de Grafica ,,Gheorghe Naum”, editia 2014.

Diploma de Onoare: Filialei Uniunii Artistilor Plastici Braila- presedinte Gheorghe Mosorescu, pentru profesionalismul si inalta calitate a manifestarilor expozitionale, locale si nationale, din intreg anul 2014.
Diploma si Trofeu de Excelenta: domnisoarei Bianca Pirlog- pentru reprezentarea de exceptie a urbei natale, cu lucrari personale, in cele peste 100 de expozitii nationale si internationale, la care a participat si a fost premiata. Artistul plastic Hugo Maracineanu, descoperitorul si promotorul celebrei Bianca Pirlog, a sustinut un Laudatio si a primit diploma si trofeul pentru a le inmana Biancai aflata in Anglia.

Sectiunea Mass-Media: doamnei Nicoleta Butnaru - jurnalist, pentru initierea si coordonarea cercului de jurnalistica al Palatului Copiilor Braila: ,,Micii ziaristi braileni”.

Diploma de Onoare: Site-ului ,,Brailapebune.net”- administrator Lucian Crestez, pentru consecventa si acuratetea promovarii culturii si istoriei Brailei, in mediul on-line; Revistei on-line ,,Zeit”- proiect initiat si condus de Catalin Nicolae Moldoveanu, pentru activitatea multiculturala, nationala si internationala.

Sectiunea Muzica: Diploma de Onoare: Grupul ,,Stelute Dunarene”- coordonator, profesor Liliana Toader, pentru rezultatele obtinute la cea de-a XIV-a editie a Festivalului-Concurs National de Interpretare a Cantecelor de Iarna pentru Copii ,,Flori de gheata”- Bucuresti 2014; Corul barbatesc ,,Armonia” al Casei Municipale de Cultura-Braila, dirijor Profesor Preot Ioan Pavaloiu, pentru locul al III-lea obtinut la Festivalul Coral International ,,Antonio Vivaldi”- Pitesti 2014.

Festivitatea decernarii Premiilor celei de-a IV-a editii a Galei Premiilor Culturii Brailene a fost incheiata pe ritmurile muzicii interpretate de Mihai Napu.

 

Autor Virgil Andronescu 01 Februarie 2015, 18:20 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii