Dumitru Anghel pune un reper în literatura brăileană cu „O samă de scriitori”

De Mihai Vintilă 26 Octombrie 2014, 11:01 Cultura Brailei

lansare Dumitru Anghel -  O sama de cuvinteDumitru Anghel

Sâmbătă 25 octombrie profesorul si criticul Dumitru Anghel a adus în faţa publicului brăilean şi nu numai antologia sa de critică literară intitulată „O samă de scriitori” în sala mare a Muzeului Brăilei. Este cum bine observa Viorel Coman singura antologie care să se concentreze pe scriitorii brăileni contemporani.

Dumitru Anghel cuprinde în cele 498 de pagini 76 de scriitori brăileni şi un număr mai mic de scriitori din Teleorman, Galaţi sau Iaşi.

Un număr relativ mare de scriitori brăileni care şi pentru unii dintre participanţii la această lansare a fost o surpriză. Sunt atinşi de pana autorului atât consacraţi precum Fănuş Neagu, Aurel M Buricea sau Nicolae Grigore Mărăşanu dar şi tinere condeie precum Cristina Terente.

Cu o precizie de metronom Dumitru Anghel se apleacă asupra creaţiilor literare pornind de la dorinţa de a invita la citit. Observă cu atenţie stiluri, lucruri bune dar şi lucruri rele pentru ca apoi să le învăluie pe toate într-o muzicalitate a literei care să îndemne la lectură. Pentru autor cărţile citite nu sunt decât o altă modalitatea de a vedea viaţa, de a descoperi noi sensuri şi înţelesuri.

Au vorbit plini de pasiune Dumitru Barău, Viorel Coman, Magdalena Iugulescu, Nicu Teodorescu şi cel care nu s-a recunoscut drept moderator Constantin Gherghinoiu.

„O samă de scriitori”, 498 pagini, editura Istros 2014 constituie de acum un reper pentru cei care doresc să fie familiarizaţi în special cu literatura brăileană contemporană. Nu ne rămâne decât să urăm autorului cât mai multe cronici literare de cărţi bune.

 

Autor Mihai Vintilă 26 Octombrie 2014, 11:01 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii