Cronică la Gânduri de acasă. Ruxanda Ciupercă - Ruxy văzută de Dumitru Ștefănescu - Ștef

De Redactia 20 Ianuarie 2019, 18:58 Cultura Brailei

Ruxanda Ciupercă - Ruxy își descoperă târziu pasiunea pentru pictură și atracția către lumea culorilor, chiar dacă este debutantă ca membră a Uniunii Creatorilor de Artă - sucursala Brăila.A căutat să-și perfecționeze stilul artei naive,să fie cunoscută pe plan național iar calitatea spirituală a lucrărilor sale tinde spre umor,care întotdeauna este primit cuzâmbetul pe buze.

Dezvoltă teme sensibile ce lărgesc orizontul vast al artei naive, înfățisează imaginile idilice din mediul rural prin curiozitatea cu care transpune subiectul neatins de grotesc și caricatural.

Majoritatea compozițiilor cu sensuri lirice sunt peisaje rurale cu toate anotimpurile în care se poate admira cromatismul abundent, încărcat de acorduri limpezi de cuoare, în care pictorița se remarcă prin sinceritatea și tandrețea cu care abordează orice subiect.Tablourile Ruxandrei sunt oglinda unui suflet de o rară delicatețe, plină de lumină, culori vii, pastelate,pline de o bucurie a revederii cu privitorul. De asemenea putem remarca o nedisimulată poftă de poveste direcționată spre descoperirea întâmplărilor petrecute în lumea satului în continuă transformare.

Acordurile cromatice sunt atât de rafinate încât compoziția este observată abia ulterior, dominata de culoare fiind cea care atrage atenția, mai întâi, particularizată, apoi, prin intervenția grafică. Armonia și luminozitatea substanței cromatice sensibil manifestate de penelul artistei demonstrează un simț decorativ deosebit și o finețe proprie a sensibilității sale artistice. Case țărănești, oameni, câmpuri, livezi, muncile din mediul rural, toate acestea beneficiază de dragostea ei sinceră iar prin stilul, sensibilitatea și subiectele sarcastice cu iz de umor, o amplasează ca un artist universal contemporan.

Sinceritatea și prospețimea exprimării în tablourile sale naive impresionează orice privitor și îl face să se îndrăgostească de această artă.

Dumitru Ștefănescu - Ștef
Președinte UCA - Brăila

 

 

Autor Redactia 20 Ianuarie 2019, 18:58 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii