Ana-Maria Harţuche: Arta lui Ion Gâţă are în centru sentimentul câmpiei

De Mihai Vintilă 20 Ianuarie 2019, 15:58 Cultura Brailei

Sâmbătă 19 ianuarie la ora 11 a avut loc vernisajul expoziţiei retrospective de pictură „Ion Gâţă. In memoriam" la Galeriile de Artă Brăila din Piaţa Traian nr.2 . A vorbit despre însemnătatea creației autorului Hugo Mărăcineanu, vicepreședinte UAP Brăila.

Criticul de arta Ana-Maria Harţuche spune despre expoziţia Ion Gâţă - In Memoriam - din 19 ianuarie 2019:

Arta lui Ion Gâţă are în centru sentimentul câmpiei. Cu el lucrează atunci când compune spaţii active, locuite de vegetaţie sau de construcţii precare. Aceste spaţii acoperă însă o mişcare lentă şi constantă care se coagulează (după un timp de lucru) în izbucniri puternice şi dramatice. Aceste episoade de mare forţă dezvoltă, în expresii plastice proprii, meditaţii pe teme fundamentale, embleme de spiritualitate şi cultură, forme ale unor structuri materiale puternice şi flexibile, semne de compasiune şi convieţuire. Nu ştiu spre ce se îndrepta arta sa, ruptă la ne-vreme. În ultima expoziţie "creşteau" alburile; cu siguranţă pregăteau ceva: putea fi semnul disoluţiei, dar puteau prevesti libertatea obligatorie pentru o înnoire ce n-a mai fost să fie. Optezpentru aceasta din urmă.

Expoziția cuprinde peste 170 de lucrări, multe din ele aflate în colecții private și va rămâne deschisă pana în 6 februarie.

 

 

Autor Mihai Vintilă 20 Ianuarie 2019, 15:58 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii