9 mai sarbatorita la biblioteca judeteana Panait Istrati Braila printr-o expozitie documentara

De Frimu Ghinea 08 Mai 2012, 16:01 Cultura Brailei
Ziua de 9 mai este marcata la Biblioteca Judeteana "Panait Istrati" Braila printr-o expozitie documentara "Ziua Uniunii Europene (Ziua Schuman)" care contine volume de referinta, precum si numeroase alte materiale cu diverse tematici de la formarea Europei Unite si aderarea României la Uniunea Europeana, pâna la legislatia si functionarea institutiilor Uniunii Europene. Expozitia este deschisa publicului în perioada 9-31 mai 2012 în holul institutiei din Calea Calarasilor nr. 52.

Data de 9 mai a fost aleasa ca Ziua Europei de Consiliul European de la Milano, din 1985, apreciindu-se ca punctul de pornire al constructiei Europei unite a fost declaratia prin care, la 9 mai 1950, Robert Schuman, pe atunci minstrul afacerilor externe al Frantei, a propus Germaniei, dar si altor state europene, sa puna "bazele concrete ale unei federatii europene indispensabile pentru mentinerea pacii".
 
Robert Shuman avea sa prezinte proiectul de reconciliere post-conflict dintre Franta si Germania ce prevedea plasarea productiei de carbune si otel, care constituia, la vremea respectiva, baza întregii puteri militare, sub responsabilitatea unei autoritati supreme comune, independente în cadrul unei organizatii deschise participarii altor state europene.

Acest proiect, gandit si elaborat de catre geniul inventiv al lui Jean Monnet, mai este cunoscut sub denumirea de "Planul Schuman" sau "Declaratia Schuman" si a stat la baza crearii Uniunii Europene de astazi.

Uniunea Europeana a fost creata cu scopul de a se pune capat numarului mare de razboaie duse de tari vecine, care au culminat cu cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Începând cu anul 1950, tarile europene încep sa se uneasca, din punct de vedere economic si politic, în cadrul Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului, propunându-si sa asigure o pace
durabila.

În prezent,ziua de 9 mai a devenit un simbol european (Ziua Europei) care, alaturi de drapel, imn, motto si moneda unica (euro), identifica entitatea politica a Uniunii Europene de astazi.  Ziua Europei este o ocazie de a organiza activitati si festivitati menite sa aduca Europa mai aproape de cetatenii sai si sa alature natiunile europene.

 

Autor Frimu Ghinea 08 Mai 2012, 16:01 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate