Vizita oficială în România a domnului Li Keqiang, Premierului Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze

De Redactia 24 Noiembrie 2013, 21:50 Comunicate
În perioada 25-28 noiembrie 2013, Li Keqiang, Premierul Consiliului de Stat al R. P. Chineze, va efectua o vizită oficială în România, ca răspuns la invitaţia adresată de Victor Ponta, Prim-ministrul României cu ocazia vizitei întreprinse la Beijing în luna iulie 2013.

Premierul Consiliului de Stat al R. P. Chineze va fi însoţit de o importantă delegaţie guvernamentală şi de oameni de afaceri. Va fi prima vizită în România a unui premier al Consiliului de Stat al R.P. Chineze după 19 ani.

Vizita are drept obiectiv consolidarea relaţiilor politice bilaterale, atât în plan politic, economic, cât şi în alte domenii, în cadrul oferit de Parteneriatul Amplu de Prietenie şi Cooperare dintre România şi R. P. Chineză şi în contextul pregătirilor pentru  aniversarea, în 2014, a 65 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice şi a 10 ani de la semnarea Parteneriatului.

În cadrul convorbirilor bilaterale, cei doi înalţi oficiali vor analiza stadiul relaţiilor dintre România şi Republica Populară Chineză, pe trei paliere principale de cooperare – dialogul politic, economic, respectiv relaţiile interumane. Vor fi discutate, totodată, liniile directoare pentru consolidarea şi aprofundarea în perspectivă a relaţiei româno-chineze, prin proiecte concrete de interes reciproc.

Va fi adoptată o Declaraţie comună a Guvernului României şi Guvernului Republicii Populare Chineze privind aprofundarea cooperării bilaterale. Cu ocazia vizitei, Premierul Li  Keqiang va ţine şi un discurs în Parlamentul României.

De asemenea, în contextul vizitei vor fi semnate mai multe documente de cooperare bilaterală în domeniile energiei (nuclear, termocentrale, hidrocentrale), sanitar-veterinar, industrial, societăţii informaţionale şi al culturii.

Cei doi premieri vor avea şi un schimb de opinii cu privire la propunerile de pe agenda reuniunii şefilor de stat şi de guvern Europa Centrală şi de Est–China (16+1), care se va desfăşura la Bucureşti, în data de 26 noiembrie 2013.

De asemenea, în cadrul discuţiilor o atenţie deosebită va fi acordată propunerilor de consolidare a relaţiilor strategice dintre Uniunea Europeană şi China, urmare a deciziilor politice importante luate cu ocazia Summit-ului UE-China, desfăşurat la Beijing în perioada 21-22 noiembrie a.c.

Vor fi abordate şi alte teme de actualitate de pe agenda internaţională.


 

Autor Redactia 24 Noiembrie 2013, 21:50 Comunicate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate