VIER PFOTEN dezvaluie ilegalitatile dintr-o ferma de gaini AGRIMON

De Redactia 15 Februarie 2012, 13:21 Comunicate
VIER PFOTEN scoate la lumina modul in care sute de mii de gaini ouatoare traiesc in conditii de tortura in custi conventionale interzise in spatiul UE, dar care au fost achizitionate prin fonduri europene de catre o ferma din Romania.

Agrimon, compania detinatoare a fermei, este cel mai mare producator de oua din Romania. Peste 300 de milioane de oua sunt produse anual in fermele pe care aceasta companie le detine in judetul Braila. O parte sunt vandute ca oua proaspete, in vreme ce restul sunt transformate in ingrediente pentru produsele procesate, precum pastele fainoase, prajiturile, biscuitii, produsele de patiserie etc. Ouale proaspete sunt vadute in retele mari de supermarketuri din Romania, precum Kaufland, Billa, Penny, Metro si Selgros. Cele destinate procesarii sunt exportate in Germania, Franta, Italia, Japonia si Rusia. 

Reamintim ca, de la 1 ianuarie 2012, legislatia UE interzice fermelor sa mai vanda oua provenite de la gaini tinute in custi neimbunatatite, iar Comisia Europeana (CE) a declansat recent procedura de infringement impotriva a 14 state, inclusiv Romania, pentru neconformare.

„Dintr-o scrisoare primita de la Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara (ANSVSA), responsabila de implementarea interdictiei UE, am aflat ca unele ferme care au cheltuit fonduri europene pentru a se dota cu custi conventionale nu-si vor imbunatati conditiile pana in 2014. Comisia Europeana a anuntat interzicerea custilor conventionale inca din 1999, iar societatea Agrimon a avut la dispozitie 12 ani ca sa se pregateasca. In schimb a folosit fonduri UE in 2006 ca sa-si doteze fermele cu custi neimbunatatite. Stim ca in prezent nu exista nicio baza legala pentru amanarea interdictiei. Astazi, aceasta ferma functioneaza ilegal si trebuie inchisa”, a declarat Veronica Tulpan, coordonator de programe nationale VIER PFOTEN Romania.

In prezent, VIER PFOTEN investigheaza cazuri similare de non-conformare in mai multe state membre UE. Potrivit celui mai recent raport al UE, 47 de milioane de gaini ouatoare sufera in continuare din cauza conditiilor de tortura in mari ferme din 14 state (Belgia, Bulgaria, Cipru, Franta, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia, Portugalia, Olanda, Slovacia, Spania, Marea Britanie si Romania). Potrivit celor mai recente date oficiale ale Comisiei Europene, fermele din Romania inca mai tineau, la sfarsitul anului 2011, peste 600.000 de gaini ouatoare in custi neimbunatatite. Agrimon foloseste custi neimbunatatite in ferme care, potrivit Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, ar fi fost dotate cu custi imbunatatite de mai multi ani [1]. In realitate, ferma Traian detinuta de Agrimon in judetul Braila are o capacitate totala de 484.000 de gaini tinute in custi neimbunatatite.

“Daca este atat de usor sa fie ascunsa realitatea, ne intrebam care este de fapt numarul real al gainilor care traiesc in custi neimbunatatite, atat in Romania, cat si in Europa. Situatia pare sa fie iesit de sub control. Vom continua sa sprijinim autoritatile cu informatii privitoare la fermele cu probleme. Daca autoritatile nu vor sa actionez rapid impotriva acestora, atunci vom transmite dovezile la Comisia Europeana pentru a sustine procedura de infringement. Asteptam de la CE sa inceapa propriile controale mai rapid, pentru a grabi procesul de implementare a Directivei”, a declarat Helmut Dungler, presedinte VIER PFOTEN International.

Custile conventionale sau neimbunatatite au fost scoase in afara legii de la 1 ianuarie 2012 deoarece nu asigura gainilor ouatoare conditii minime de bunastare. Spatiul foarte mic (doar 550 cm², cat o coala A4), lipsa luminii naturale sau a oricaror imbunatatiri conduce in foarte multe cazuri la imbolnavirea, ranirea si chiar la moartea pasarilor.

De-acum inainte vor fi permise doar custile imbunatatite, care ofera un spatiu de cel putin 750 cm² pentru fiecare gaina. VIER PFOTEN considera insa ca nici aceste sisteme nu pot oferi conditii de bunastare gainilor ouatoare. Consumatorii care doresc sa contribuie la reducerea numarului de animale chinuite o pot face alegand din raft doar ouale a caror ștampila incepe cu cifrele „0” sau „1” (crescute in aer liber) . Indicativul „3” este doar pentru custi inghesuite in hale uriase.

 

Autor Redactia 15 Februarie 2012, 13:21 Comunicate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate