VIER PFOTEN cere respectarea obligatiei legale de asomarea animalelor destinate sacrificarii

De Redactia 21 Decembrie 2011, 16:03 Comunicate
Zilele acestea, mii de animale au fost si vor fi sacrificate pentru a ajunge in farfuriile romanilor sub forma de preparate traditionale de Craciun.

Desi s-a facut informarea publicului referitoare la obligatia implementarii normelor UE privind protectia animalelor, un numar semnificativ de porci sunt inca omorati prin metode barbare. La nivelul populatiei, in special in zona rurala, inca se mai crede ca gospodariile individuale sunt exceptate de la obligatia asomarii, in baza unei presupuse derogari de la Comisia Europeana.

VIER PFOTEN subliniaza ca aceasta derogare nu a existat niciodata, iar orice alta metoda de sacrificarea animalelor decat asomarea este ilegala. Odata cu aderarea la UE, Romania s-a obligat sa aplice toate normele care reglementeaza conditiile in care sunt sacrificate animalele pentru consum.

Directiva 93/119 CE a fost reglementata in legislatia nationala inca de acum 6 ani [nota 1], prin Ordinul 180/2006 privind protectia animalelor in timpul sacrificarii si uciderii [nota 2]. Acest ordin impune introducerea asomarii ca procedeu obligatoriu de inducere a inconstientei animalelor pana in momentul mortii, pentru a le reduce suferinta produsa de sacrificarea traditionala. Aceasta se transforma de cele mai multe ori intr-o agonie prelungita.

Potrivit unei precizari obtinute de VIER PFOTEN de la Departamentul de Sanatate si Protectia Consumatorului din cadrul Comisiei Europene, „asomarea animalelor este obligatorie inclusiv pentru gospodariile individuale si consumul privat, iar autoritatile romane au sarcina de a superviza implementarea corecta a regulamentului european, potrivit planului de actiune trasat si aprobat de Comisia Europeana in 2008”.

Totodata, „Comisia va contacta autoritatile romane pentru a verifica stadiul implementarii, urmand sa acorde, daca e necesar, asistenta suplimentara in aplicarea acestui plan”. 

„Directiva nu anuleaza dreptul romanilor la traditie, ci impune respectarea unor minime norme avand ca scop reducerea suferintei animalelor. Multi dintre cei care au asistat la aceste taieri de Craciun au ramas cu amintirea unui spectacol sangeros si traumatizant. Toata aceasta sacrificare brutala poate fi evitata prin asomare, un procedeu menit sa reduca suferinta animalului in timpul sacrificarii”, a declarat Veronica Tulpan, director de programe nationale VIER PFOTEN Romania.

 

Autor Redactia 21 Decembrie 2011, 16:03 Comunicate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate