Studiu InfoPolitic: Romanii asteapta ieftiniri, in urma reducerii TVA

De Redactia 26 Mai 2015, 18:51 Comunicate

Pe baza datelor din cel mai recent studiu CSCI, realizat la finalul lunii aprilie, studiul InfoPolitic arata ca romanii asteapta ieftiniri, in urma reducerii TVA, dar si impozitare mai mare a celor bogati, desi cota unica nu se va schimba.

De asemenea, datele releva ca romanii apreciaza intentia scaderii TVA la alimente, precum si activitatea Guvernului in domeniul luptei anti-evaziune.

PRINCIPALELE CONCLUZII:

- 87% dintre romani cred ca vor scadea preturile dupa reducerea TVA la alimente; 40% cred ca ar putea creste alte taxe; votantii de stanga, dar si tinerii si nehotaratii - printre cei care apreciaza cel mai mult reducerea TVA la alimente
- 52% au asteptari pozitive de la reducerea TVA la alimente, 31% au asteptari mixte si doar 17% au asteptari negative
- 84% sunt de acord cu scaderea generala a TVA de la 1 ianuarie
- Doar 17% cred ca scaderea TVA este o masura de dreapta ce n-ar fi trebuit adoptata de un guvern de stanga
- Aproape 60% dintre romani cred ca scaderea TVA trebuie insotita si de o crestere a taxarii pentru cei cu averi foarte mari
- 73% au o parere buna si foarte buna despre controalele ANAF
- 61% dintre romani au pareri pozitive despre DNA, mai mult decat in toate institutiile politice (presedintie, guvern, parlament)
- Cei mai duri adversari ai ANAF se gasesc printre telespectatorii Realitatii TV, B1TV si Digi24
- 87% dintre romani cred ca averile mari trebuie taxate suplimentar, asta in conditiile in care nu exista nici un proiect privind renuntarea la cota unica; 82% considera ca sunt necesare taxe mai mari pe consumul de lux
- Anarhismul fiscal nu este sustinut; doar putin sub 5% considera ca lucrurile ar merge mai bine in Romania daca lumea nu si-ar plati taxele
- Majoritatea romanilor cred ca Statul nu are bani suficienti pentru ca oamenii nu isi platesc taxele (80%)

SINTEZA REZULTATE:

Constatam ca exista un numar mare de romani care cred ca starea economiei s-a imbunatatit in perioada Guvernului actual, comparativ cu Guvernele anterioare. Opinia dominanta este una a imbunatatirii

- 9 din 10 romani au auzit de anuntul premierului ca TVA-ul la alimente va scadea la 9%.
- Masura este una foarte populara, 90% se declara de acord, chiar si din cei care nu auzisera de masura.
- Principalele asteptari ale publicului in urma scaderii TVA la alimente sunt: scaderea preturilor (64% puternic de acord + 23% partial de acord),
cresterea consumului populatiei (56%+25%) si ajutorul acordat firmelor romanesti in competitie cu cele straine (52%+21%).
- Totusi, exista si temerea ca aceasta masura va fi urmata de cresteri de taxe si impozite, drept compensare: 40% convinsi de acest lucru, 21% acord partial, doar 18% nu cred asta. Chiar dintre cei care cred ca este o masura buna, mai mult de jumatate se tem ca ar putea creste alte taxe.

Doar consecinte pozitive (28% din esantion): cel putin 2 din 3 mentionate (scad preturi, creste competitivitatea, consum) si consecinta negativa
(cresc alte taxe) nementionata. Mai ales pensionarii si votantii de stanga (40%), mai putin muncitorii, ardelenii, locuitorii oraselor mici si
nehotaratii sau votantii de dreapta (20-25%).

- Notorietatea intentiei de a scadea TVA la 20% din 2016 este mai scazuta: circa 6 din 10 romani au auzit, restul nu sau nu sunt siguri. Diferenta
mare pe varste si mai mici pe genuri: 80% din pensionari au auzit, fata de 27% din tineri, barbatii cu 10% mai mult decat femeile.
- Masura se bucura de un suport ridicat: 84% de acord, 7% impotriva, 9% nehotarati. Asadar, la momentul luarii efective a deciziei (votul din Parlament si eventuala promulgare de catre Presedinte), impactul pozitiv va fi unul notabil.
- Interesante sunt insa interpretarile asociate acestei scaderi a TVA, o masura care pare ca trebuie sa fie insotita de o crestere a taxarii pentru cei cu venituri mari si de o intensificare a luptei impotriva evaziunii fiscale.

SUSTINERE PENTRU ACTIVITATEA ANAF

- 93% din romani au auzit de controalele de la ANAF din ultima perioada, notorietate mare in toate grupurile (si la tineri e 86%).
- 73% dintre ei au o parere buna despre ele, 21% una proasta si 6% nu au o parere. Cei care au o parere proasta nu au un profil diferit fata de cei care au o parere buna.
- Suportul pentru combaterea evaziunii fiscale este unul puternic, justificat in termeni morali: corect fata de cei care platesc datoriile, dar si pragmatici - cresterea incasarilor la bugetul de stat, iar dorinta ca actiunile ANAF sa se extinda e larg raspandita (toate peste 85%).
- Taxarea diferentiata are suport foarte larg: 87% marile averi, 85% impozit progresiv, 82% taxarea luxului. Acest nivel poate fi rezultatul unor stereotipuri consolidate in timp (spre exemplu, ca cei care au reusit sa se imbogateasca in acesti 25 de ani au facut-o pe cai ilicite), dar ele reflecta si o dorinta a unei largi categorii de public de a simti egalitatea in fata legii si un tratament echitabil, in functie de venituri. Nu a fost masurat sentimentul de nedreptate explicit, ci doar modul in care oamenii se raporteaza la afirmatii aparent de bun-simt.
- Din perspectiva autoritatii statului, este util de stiut ca miscarea anti-taxe/ pro-evaziune este destul de slaba, sub 5% nu sunt de acord ca lucrurile ar functiona mai bine daca toti si-ar plati taxele si impozitele.
- 6 din 10 romani sustin puternic pedepse mai dure pentru neplata taxelor, 2 din 10 nu sustin acest lucru.

- Activitatea vizibila din ultimii ani aduce DNA tot mai mult in topurile de popularitate, peste institutiile politice si la un nivel comparabil cu Biserica.
- De asemenea, iesirile publice ale ANAF din ultimele luni readuc institutia in atentia publicului, generand un sentiment mai degraba pozitiv fata de institutie, care apare mai bine plasata decat institutii politice mai cunoscute si indispensabile democratiei (precum guvernul sau parlamentul), dar aflate intr-un deficit cronic de imagine.

 

Autor Redactia 26 Mai 2015, 18:51 Comunicate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii