Sistemul informatic al CNAS funcţionează

De AGERPRES 16 Ianuarie 2011, 21:42 Comunicate
Sistemul informatic al Casei Naţionale de Aisugări de Sănătate (CNAS) a fost repus în funcţiune urmând ca de luni casele judeţene să-şi reia programul obişnuit de lucru. Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, a anunţat, duminică, într-o conferinţă de presă, că baza de date nu a fost afectată, iar remedierea problemelor nu a presupus costuri suplimentare.

"În 15 ianuarie, SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat-n.r.) a fost repus în funcţiune devansând termenul anunţat iniţial, respectiv luni. Remedierea problemelor a fost făcută fără costuri suplimentare din 15 ianuarie, sistemul funcţionând la parametri normali. (...) Astfel de situaţii, deşi inconfortabile, sunt de multe ori inerente perioadelor incipiente de folosire a unui sistem informatic extrem de complex. Anterior lansării sale, versiunea centralizată a SIUI a fost verificată prin toate testele care pot fi aplicate unei structuri de complexitatea sa, fiind efectuate peste 9.000 de testări funcţionale care au vizat hardware, software şi baze de date. Cu toate acestea, astfel de sisteme trec printr-o perioadă de maturizare, în cadrul căreia se pot confrunta cu o serie de probleme care, nefiind cunoscute, nu au putut fi cuprinse în seria de teste prin care acestea au fost verificate ", a declarat Duţă.

Defecţiunea a apărut când unul dintre operatori a accesat sistemul, iar ulterior eroarea s-a generalizat blocând întreaga bază de date. Specialiştii au spus că a fost vorba despre un "bug" (virus informatic).  Reprezentanţii companiilor care au contribuit la introducerea Sistemului Informatic Unic Integrat al CNAS, Hewlett-Packard, Siveco şi Oracle au spus, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la sediul CNAS, că sistemul nu este supraîncărcat, sunt 25.000 de utilizatori în prezent, iar întregul sistem este proiectat pentru 75.000 de utilizatori.

În urma verificarilor testărilor tehnice şi operaţionale efectuate de CNAS în colaborare cu echipele mixte HP, SIVECO, ORACLE, sistemul informatic funcţionează în parametrii pentru care a fost proiectat. Astfel, în cursul zilei de sâmbătă, conducerea CNAS a luat decizia  de repornire a activităţilor specifice caselor judeţene prin intermediul sistemului informatic, se mai arată în comunicat.

 

Autor AGERPRES 16 Ianuarie 2011, 21:42 Comunicate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate