Sărbătorile religioase ale lunii Martie

De Basilica 02 Martie 2013, 10:57 Comunicate
Martie, a treia lună din anul calendaristic şi a şaptea din anul bisericesc cuprinde pomenirea unor sfinţi de seamă ai Bisericii. Pe 9 martie, creștinii ortodocși îi vor cinsti pe Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia. După tradiţie, credincioşii aduc în această zi la biserică, spre binecuvântare, „mucenici”: colăcei în forma cifrei opt, copţi la cuptor sau fierţi.

Tot pe 9 martie, în bisericile şi cimitirele ortodoxe se va face pomenirea celor adormiţi. Biserica a rânduit ca Moşii de iarnă, aşa cum mai este cunoscută această zi, să cadă în fiecare an în sâmbăta care precede Duminica „Înfricoşătoarei Judecăţi”.

Pe 12 martie, Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Grigorie Dialogul sau Grigorie cel Mare. Acesta a trăit în secolul al VI-lea şi a fost Episcop al Romei. Este cunoscut mai ales ca autor al Liturghiei darurilor înainte sfinţite, care se oficiază în perioada Postului Mare.

Odată cu duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, creştinii ortodocşi intră în Săptămâna albă sau „a brânzei”. În această săptămână nu se mai consumă carne, iar în zilele de miercuri şi vineri, 13 şi 15 februarie, zile în care nu se oficiază Sfânta Liturghie, se face dezlegare la ouă, lapte, brânză şi peşte.

În a 17-a zi a lunii, în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, credincioşii vor lăsa sec pentru Postul Sfintelor Paşti. Postul începe, anul acesta, pe 18 februarie şi se termină pe 5 mai.

La o zi după Duminica Ortodoxiei, pe 25 martie vom sărbători Buna Vestire sau Blagoveştenia. Biserica a rânduit pentru această sărbătoare dezlegare la peşte. A doua zi, pe 26 martie, se face şi cinstirea Sfântului Arhanghel Gavriil, precum şi a Sfinţilor Mucenici Montanus, preotul şi soţia sa, Maxima.

În penultima zi a lunii, pe 30 martie, Biserica îl pomeneşte pe Cuviosul Ioan Scărarul. Sfântul a primit acest nume datorită scrierii „Scara dumnezeiescului urcuş”, un adevărat tratat de asceză, despre părăsirea păcatului şi învăţarea virtuţilor pentru a dobândi mântuirea.

 

Autor Basilica 02 Martie 2013, 10:57 Comunicate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii