România are nevoie de solutii economice, nu de discursuri populiste sau de capital de imagine pe seama ONG-urilor

De Redactia 31 Ianuarie 2012, 15:23 Comunicate
Institutul pentru Politici Publice (IPP) cere partidelor politice - celor de la Putere precum si celor din Opozitie, care au redescoperit de curând societatea civila invitând-o la consultari, dar si Presedintelui României, cel care solicita recent printr-un apel public sustinere din partea societatii civile - sa înteleaga si sa respecte misiunea ONG-urilor într-o societate democratica. Organizatiile neguvernamentale au fost cele care, prin critica lor constanta, au reusit sa semnaleze si chiar sa corecteze o serie de derapaje din ultimii 20 de ani.

În acord total cu nemultumirile românilor care au iesit în strada, IPP considera ca prioritatea zero a Guvernului si, în general, a partidelor politice în aceasta perioada ar trebui sa fie concentrarea discutiei si gasirea de solutii economice la gravele probleme cu care se confrunta societatea româneasca. Discursurile care se concentreaza exclusiv pe acuzele de dictatura, pe problema comasarii/de-comasarii alegerilor, a alegerilor anticipate etc., desi ridica, în mod evident, aspecte fundamentale pentru democratie, nu ating problemele de fond cu care se confrunta românii în prezent.
 
IPP apreciaza ca doua solutii simple aplicate concomitent, pot debloca situatia actuala extrem de grava în care se afla România:

Din punct de vedere economic, specialistii în economie aflati în structuri publice dar mai ales în cele non – guvernamentale si în sectorul privat, trebuie sa faca cât mai repede un pas în fata si sa comunice populatiei idei de solutii de iesire din actualul blocaj economic. Nemultumirile românilor pornesc de la situatia economica grava în care s-a ajuns si mai ales de la lipsa de întelegere si de solutii pentru ceea ce va urma. Este evident ca specialistii partidelor au esuat în aceasta privinta.

Mesaje publice cum a fost cel dat recent de omul de afaceri Ion Tiriac pe tema situatiei economice si politice din tara, trebuie continuate prin exprimarea punctelor de vedere de catre alti oameni de afaceri care se confrunta astazi cu serioase provocari si care sunt primii interesati sa se gaseasca solutii pentru iesirea din criza.

Solicitam partidelor politice si mai ales celor de la Guvernare ca, în paralel cu demersul de imagine pe care l-au initiat recent pe teme de guvernare si stat de drept care, de altfel, nu îsi gasesc solutii în situatia actuala, sa se angajeze în cel mai scurt timp, în discutii aplicate cu analisti, oameni de afaceri si specialisti în economie, elaborând scenarii pentru iesirea din criza care sa tina cont de situatia generala din Europa si din lume. Aceste idei de solutii nu trebuie tinute în sertare ci comunicate constant populatiei care trebuie sa fie constienta si informata despre cum ne vor afecta, la nivel general dar si individual, masurile pe care Guvernul le angajeaza în aceasta perioada, precum marirea pensiilor, a salariilor bugetare, concomitent cu împrumuturile contractate de România de la Banca Mondiala si Fondul Monetar International.

Din punct de vedere politic - ne mentinem parerea ca trebuie sa se organizeze alegeri cât mai curând pentru ca cei care conduc tara sa aiba legitimitatea necesara. Un Guvern si un Presedinte, indiferent de intentiile bune pe care le-ar avea, conduc în mod democratic numai daca au sustinerea electorala necesara. Cu o putere aleasa democratic se poate discuta orice idee de optimizare a formei de guvernare, inclusiv pe marginea îmbunatatirii comunicarii cu societatea civila - o preocupare brusc importanta pentru partidele politice.

IPP nu respinge dialogul cu partidele politice carora le recunoaste atributul de a putea lua decizii pentru tara dar, în acelasi timp, îsi reafirma angajamentul de a critica în continuare orice decizie nedemocratica. Solutia unui parteneriat cu societatea civila, invocat astazi de partide si de la putere si din Opozitie, ar trebui sa însemne, de fapt, un angajament pentru respect reciproc, ci nu subordonarea politica sau financiara a sectorului asociativ.

Facem acest apel întrucât suntem îngrijorati ca, în lipsa unor solutii pragmatice, forte politice nationalist - extremiste dar si populiste vor cauta sa profite electoral de starea de nemultumire si incertitudine în care se afla populatia.

 

Autor Redactia 31 Ianuarie 2012, 15:23 Comunicate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate