Expozitia Art Nouveau la Peles, se viziteaza gratuit pe 15 ianuarie 2014

De Redactia 10 Ianuarie 2014, 20:20 Comunicate
Muzeul National Peles anunta ca vizitarea expozitiei temporare “Art Nouveau 110 ani in Romania” este gratuita in cadrul evenimentelor care marcheaza ziua culturii nationale, care va avea loc miercuri 15 ianuarie 2014.

Data de 15 ianuarie a fost a fost declarata in baza legii nr. 238/2010, art. 2 alin (2) ca fiind ziua culturii nationale.

Expozitia “Art Nouveau 110 ani in Romania” a fost declarata “cea mai eleganta expozitie a anului 2013”.

Stilul Art Nouveau a definit deopotriva sfârsitul si începutul unui secol, conferind personalitate unei epoci si cuprinzând toate genurile artistice legate de ambientul exterior sau interior.

Anii 1900 au constituit pentru Europa artistica o transformare de mentalitate si o cotitura importanta prin aparitia unei conceptii stilistice novatoare, stilul Art Nouveau. Principesa Maria îsi asuma stilul, în esenta sa nonconformista si spectaculoasa pâna la a-si crea aura unui personaj Art Nouveau: ea comanda arhitectului Liman si decoratorului vienez, Bernhard Ludwig interioare luminoase, primitoare, decorate dupa gustul sau, cu elemente de stil bizantin, motive celtice, motive traditionale românesti si o distributie a spatiilor subordonata arhitecturii moderne.

Regina Elisabeta si mai ales regina Maria a României au completat colectia Casei regale, constituita initial de regele Carol I, cu achizitii importante de piese Art Nouveau, reunite în mod fericit la castelul Pelisor din Sinaia.

Muzeul National Peles – Sinaia – str. Aleea Pelesului nr. 2 – www.peles.ro
tel: 0244 310 918 | fax: 0244 312 416 | contact@peles.ro

DESPRE MUZEUL NATIONAL PELES

Fosta resedinta de vara a regelui Carol I si a reginei Elisabeta, Pelesul devine “leaganul dinastiei nationale”, loc de decizii politice si important centru cultural-artistic european al vremii. Organizat ca muzeu în anul 1953, Castelul Peles constituie unul dintre marile tezaure de arta ale României si este important, în egala masura prin colectiile sale de arta decorativa, arme, arta plastica, precum si prin componenta istorico-memorialistica.

A fost deschis pentru public pâna în anul 1975, când a fost inclus într-un program amplu de restaurare, timp de 15 ani, iar din 1990 a fost redeschis ca muzeu.

Conform Memorandumului de întelegere semnat între reprezentantii Casei Regale a României si cei ai Ministerului Culturii, la 1 martie 2007, imobilele Peles si Pelisor au fost retrocedate Familiei Regale române, iar patrimoniul mobil face parte din patrimoniul national si nu au facut obiectul retrocedarii. Familia Regala a închiriat statului cele doua imobile care functioneaza ca muzee, administrate de Ministerul Culturii si Patrimoniului National, pâna la 30 ianuarie 2014.

http://www.cultura.ro/calendar_cultural/2014


 

Autor Redactia 10 Ianuarie 2014, 20:20 Comunicate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate