Ascensiunea extremiștilor obligă Popularii și Socialiștii să își unească forțele la nivelul Parlamentului European

De Redactia 27 Mai 2014, 00:12 Comunicate
Așa cum Institutul pentru Politici Publice (IPP) atrăgea atenția încă din luna martie, ascensiunea extremiștilor la nivel european obligă principalele două grupuri parlamentare — popularii și socialiștii — să lase deoparte divergențele și să își unească forțele la nivelul Parlamentului European.

După scrutinul din 25 mai, rezultatele preliminare indică faptul că PPE a câștigat 28,23% din voturile exprimate la nivel european, social-democrații (S&D) rămân pe locul al doilea, cu 25%, în timp ce formațiunile eurosceptice și cele extremiste au împreună aproape 20% din mandatele din Parlamentul European. Principalele două grupuri parlamentare — PPE și S&D — sunt așadar obligate să lase deoparte divergențele de doctrină și să colaboreze mult mai strâns, pentru a contracara ascensiunea partidelor eurosceptice și extremiste.

Deși rămâne grupul parlamentar cu cei mai mulți eurodeputați, PPE înregistrează o pierdere de 8% față de alegerile din 2009, când au câștigat 36% din mandate. În schimb, social-democrații rămân la același nivel ca și în urmă cu 5 ani, cu 25% din total mandate (potrivit rezultatelor parțiale publicate pe site-ul PE). În acest context, PSD-ul din România aduce a patra contribuție ca număr de mandate, la grupul socialiștilor europeni (cu un total estimat de 16 mandate câștigate) în timp ce partidele românești de dreapta au dat popularilor un număr total de 15 mandate.

Așa cum indică datele provizorii, ALDE va avea o proporție de 9,5% din locurile în PE, Verzii și conservatorii (ECR) au pierdut în jur de 1% comparativ cu alegerile din 2009, în timp ce stânga unită (GUE/NGL) a rămas aproximativ la același nivel ca în urmă cu 5 ani.

Deși partidele de dreapta sunt în scădere la nivel european, acest electorat nu a fost câștigat de partidele de stânga, ci de formațiunile eurosceptice și de cele extremiste.

La scrutinul din 25 mai s-au adeverit, din pacate, temerile privind ascensiunea partidelor extremiste în tarile europene. In jur de 14% din locurile din PE vor fi ocupate de reprezentantii unor formatiuni politice care, în prezent, nu sunt afiliate familiilor europene. In principal, aceste partide sunt eurosceptice si/sau extremiste.

Partidele afiliate grupului eurosceptic EFD (Europa Libertatii si Democratiei) au în total aproximativ 5% din mandate. Un calcul simplu arata ca partidele eurosceptice si cele extremiste câstiga aproape 20% din mandatele de eurodeputati. Prin urmare, 1 din 5 eurodeputati va fi eurosceptic.

In Franta, de exemplu, partidul de extrema dreapta Frontul National s-a situat pe primul loc la alegerile de duminica, cu un scor de 25%, desi în 2009 acelasi partid a avut doar 6,3%. O situatie similara s-a înregistrat si în Marea Britanie, unde UKIP a ajuns principalul partid cu un scor peste asteptat la europarlamentare, de 29%. în Grecia, Syryza (coalitia care reuneste formatiuni radicale de stânga) a ajuns principalul partid din tara, cu un rezultat de 26,5%, în timp ce pe locul trei s-au clasat extremistii de la Zorii Aurii, cu 9,4%. Euroscepticii de la Alternativa pentru Germania vor ajunge si ei în legislativul european, înregistrând 7% la scrutinul de duminica.

O alta premiera înregistrata la scrutinul de duminica este cea legata de prezenta la vot. Pentru prima data în istoria alegerilor pentru Parlamentul European, tendinta este de crestere usoara a interesului cetatenilor europeni pentru acest tip de scrutin. La alegerile din 22-25 mai, media europeana a fost de 43,09%, în crestere usoara fata de anul 2009. Anterior acestor alegeri, rata prezentei a fost în declin constant, de la un scrutin la altul.

 

Autor Redactia 27 Mai 2014, 00:12 Comunicate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate