Programul Bazinul Marii Negre 2014-2020: consultare publica pana pe 3 aprilie 2015

De Redactia 21 Martie 2015, 09:19 Comunicate

Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre (BMN) 2014-2020 este supus consultării publice până vineri, 3 aprilie 2015.

Este vorba de versiunea iniţială a Programului, iar comentariile și propunerile justificate în scris ale publicului privind documentul afişat spre consultare pot fi transmise la adresa de e-mail blacksea-cbc@mdrap.ro.

Documentul este disponibil pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), la nivelul căruia funcţionează Autoritatea Comună de Management a Programului, la link http://www.mdrap.ro/ro/dezvoltare-regionala/-4970/-7572/-1233 (document în limba engleză, limba oficială a Programului).

BMN 2014-2020 este un program de cooperare teritorială europeană, pentru construirea unui cadru durabil la nivel de politici de mediu coordonate în zona Bazinului Mării Negre. România participă la program alături de alte 9 ţări: Bulgaria, Grecia, Turcia, Rusia, Ucraina, Moldova, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan.

Priorităţile propuse prin BMN vizează următoarele activităţi indicative:
- promovarea în comun a mediului de afaceri şi a antreprenoriatului în sectoarele turism şi cultură;
- creşterea oportunităţilor de comerţ transfrontalier şi modernizarea în domeniul agriculturii şi sectoarelor conexe;
- îmbunătăţirea sistemului de monitorizare în comun a mediului;
- promovarea unor activităţi comune de conştientizare publică şi a unor acţiuni comune împotriva deşeurilor maritime şi riverane.

* * *
Informaţii de back-ground:

Autoritatea Comună de Management a Programului BMN a parcurs deja procedura de evaluare de mediu şi a finalizat etapa consultării publice a Strategiei programului.

MDRAP este autoritate comună de management pentru Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020, care este succesorul programului cu acelaşi nume din perioada de programare 2007-2013.

Context:

MDRAP gestionează, în perioada de programare 2014-2020, 14 programe operaţionale cu cofinanţare din fonduri europene: Programul Operaţional Regional, Programul Capacitate Administrativă şi 12 programe de cooperare teritorială europeană (6 programe pentru care MDRAP este autoritate de management sau autoritate comună de management şi 6 programe pentru care este autoritate naţională).

Programele de Cooperare Teritorială Europeană presupun cooperarea, prin intermediul unor proiecte gestionate şi administrate în comun de partenerii din statele participante, a unor regiuni din România:

- cu regiuni din statele vecine, în cadrul cooperării transfrontaliere - prin care se finanțează proiecte de accesibilitate (transport şi tehnologia informaţiei), mediu şi prevenirea riscurilor, dezvoltarea economică şi socială şi acţiuni „people to people”;

- cu regiunile dintr-un anumit spaţiu geografic, în cadrul cooperării transnaţionale - prin care se finanțează acţiuni şi dezvoltarea de reţele care să ducă la dezvoltare teritorială integrată in domenii precum: inovaţia, mediul, accesibilitatea si dezvoltarea urbană);

- cu regiuni din orice stat membru al Uniunii Europene, în cadrul cooperării interregionale - ce reprezintă cooperarea între autorităţile publice pe probleme de interes comun, prin transferul de experienţă şi bune practici între regiunile UE, prin constituirea de reţele între oraşele UE, precum şi între cercetătorii UE.

Principiile de implementare a acestor programe se referă la cooperarea între statele participante (toate proiectele trebuie să fie dezvoltate şi implementate în comun), la competitivitatea deschisă (în cadrul unor licitaţii de propuneri de proiecte comune) şi la dezvoltarea şi implementarea în parteneriat, între aplicanţi/beneficiari provenind din statele participante la program a proiectelor selectate spre finanţare.

MDRAP

 

Autor Redactia 21 Martie 2015, 09:19 Comunicate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii