CIAS - Raport final de investigație a accidentului de aviație civilă produs la Vădeni

De Redactia 19 Septembrie 2017, 15:44 Comunicate

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a finalizat activitățile de investigație în cazul accidentului de aviație civilă produs pe data de 28 mai 2016 lângă terenul de zbor al „Aerial Club” din Vădeni, județul Brăila, în care a fost implicată aeronava de tip TANARG 912, înmatriculată YR-5132.

Pe data de 28 mai 2016, aeronava de tip motodeltaplan, identificată YR-5132, pilotată de proprietarul acesteia, a decolat de pe terenul de zbor „Aerial Club” din Vădeni, județul Brăila, pentru efectuarea unui tur de pistă pe partea stângă, la înălțimea de 100 m.

Aeronava a intrat pe direcția de aterizare cu o viteză de aproximativ 90 km/h și o pantă de aterizare cu unghi mai mic decât cel optim, fapt pentru care pilotul a menținut motorul turat pentru a păstra viteza constantă. La un moment dat, pilotul a apreciat că are înălțimea și distanța optimă pentru aterizare și a redus turația motorului, ceea ce a dus la înfundarea aeronavei, manifestată prin pierderea rapidă a înălțimii.

Motodeltaplanul a lovit frontal rambleul DJ 221 B, la o distanță de aproximativ 100 m față de pragul terenului de aterizare, după care a capotat pe partea carosabilă a drumului, ducând la avarierea aeronavei și vătămarea gravă a pilotului.
accident avion  Vadeni,accident avion

Cauza producerii accidentului constă în înfundarea aeronavei pe panta de aterizare, după reducerea turației motorului la pragul de ralanti. Cauzele favorizante au fost aprecierea incorectă a înălțimii și distanței față de punctul vizat pentru aterizare, precum și lipsa experienței pe acest tip de aeronavă și întreruperea mare de la zbor.

Comisia de investigație a emis următoarele recomandări privind siguranța:

-  Se recomandă Aeroclubului României ca înaintea începerii cursurilor (programelor) de reantrenare practică la sol și în zbor pentru revalidarea și reînnoirea licenței de pilot de aeronave ultraușoare motorizate și nemotorizate, să se asigure că instructorul sub a cărui supraveghere se vor executa acestea va verifica deținerea unui certificat medical corespunzător valid de către solicitant.
- Se recomandă Ministerului Transporturilor completarea reglementării aeronautice RACR-DEMO cu obligativitatea ca organizatorii unor manifestări de aviație de tip Fly In, spectacol aviatic, aerofestival etc. să verifice valabilitatea documentelor piloților și aeronavelor care aterizează și decolează pe întreaga perioadă de desfășurare a evenimentelor respective.
    Revenim la recomandarea nr. SR-22.ACC.2012-06-17.Festival R-40.YR-5287.PH prin care CIAS a recomandat AACR să ia măsuri cu privire la includerea în sistemul RACR a unei reglementări privind modul de organizare a unor manifestări de aviație indiferent de denumirea lor (miting aviatic, show aerian, fly-in, spectacol aviatic etc.) prin care să se impună un minim de cerințe privind mijloacele de siguranță care trebuie asigurate și reiterăm această recomandare către AACR.

Informații suplimentare, precum și concluziile comisiei de investigație pot fi vizualizate în Raportul final de investigație, publicat pe website-ul Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile.

comunicat CIAS

 

Autor Redactia 19 Septembrie 2017, 15:44 Comunicate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii