Celulele de planificare–inovare în procesul de bugetarea participativă

De Redactia 19 Iulie 2013, 15:44 Comunicate
Bugetarea participativă este un subiect de actualitate pe agenda publică locală, în contextul în care Asociaţia Pro Democraţia Club Brăila în parteneriat cu Federaţia Uniunii Asociaţiilor de Proprietari Brăila, Asociaţia cultural-istorică “Muzeul”, Asociaţia “DANROM”, Asociaţia Vasiliada 2012, a demarat un nou proiect intitulat “Bugetare participativă locală - de la teorie la practică!”.

Proiectul se va implementa în perioada 1 iulie şi 31 decembrie 2013 cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe şi administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

Proiectul se încadrează în strategia organizaţiei de a întări democraţia la nivel local prin stimularea participării civice şi creearea condiţiilor în vederea formarii de parteneriate între administraţia publică şi societatea civilă, în procesul de luare a deciziilor şi eleborarea politicilor publice.

Împreună cu partenerii noştri, vrem să promovăm valorile democratice, vrem să implicăm cetăţeni în politicile publice locale, vrem să contribuim la creşterea capacităţii organizaţiilor neguvernamentale locale în construirea şi monitorizarea alocărilor bugetare. În Brăila, Ianca, Făurei şi Chiscani, dialogul şi consultarea vor conduce la creşterea încrederii reciproce între actorii din comunitate, iar procesul de bugetare particivativă va fi realizat în fiecare dintre localităţile menţionate, în baza unui plan la care vor lucra administraţiile publice locale şi cetăţeni.

Este primul proiect care propune dezvolarea unui mecanism de bugetare participativă la nivel local prin intermediul unor celule de planificare din care să facă parte cetăţeni ce vor acţiona voluntar. Asociaţia Pro Democraţia Club Brăila le va asigura un training cu experţi în domeniu şi servicii de mentorat comunitar.

Totodată judeţul Brăila, este primul judeţ din România, în care se propune implementarea unui mecanism de bugetare participativă în 4 localităţi cu ranguri diferite - Brăila, Ianca, Făurei şi Chiscani - cu probleme sociale şi economice diferite, dar şi cu posibilităţi de dezvoltare diferite.

Din perspectiva descentralizării, bugetele locale, reprezintă una dintre cele mai importante componente ale acestui proces şi influenţează posibilitatea atingerii obiectivelor stabilite pentru toate celelalte politici publice.

Pentru a evidenţia importanţa participării cetăţeneşti în activităţile şi deciziile administraţiei publice locale, inclusiv în construirea bugetelor locale, pornim de la ideea că participarea conferă calitate guvernării, iar o bună guvernare aduce investiţii, afaceri profitabile, resurse financiare, toate acestea contribuind la dezvoltarea economică locală. Plecând de la o cercetare socio-economică a fiecărei comunităţi vom urmări corelarea nevoilor comunităţii cu alocările bugetare viitoare.

Ştim că organizarea comunitară este un model de participare publică prin care cetăţenii care împărtăşesc un interes faţă de o politică publică anume, se reunesc într-o organizaţie şi acţionează în numele acelui interes comun, de aceea ne propunem să îmbunătăţim comunicare dintre ONG-uri şi administraţia publică, să creem împreună cadrul favorabil pentru creşte numărul cetăţenilor activi şi implicaţi în rezolvarea problemelor în comunitatea din care fac parte.

Metodele propuse în cadrul proiectului - precum informarea, consultarea cetăţenilor, participarea activă a societăţii civile - se vor concretiza prin elaborarea unei tehnologii inovative în domeniul relaţionării dintre ONG-uri şi administraţia publică.

Nu trebuie să omitem faptul că politicile publice reprezintă o combinaţie dinamică de ţeluri, reguli, acţiuni, resurse, stimulente şi comportamente care urmăresc anumite schimbări şi pot avea impact asupra celor trei mari sectoare ale societăţii: sectorul public, societatea civilă şi sectorul privat.

Dacă anul 2012 a reprezentat o “piatră de încercare” pentru democraţia din România, după cum preciza Comisia de la Veneţia, acum, în 2013, organizaţiile neguvernamentale sunt chemate mai mult ca oricând să-şi preia rolul pe care şi l-au asumat în ultimii 20 de ani prin denunţarea derapajelor de la practicile democratice, identificarea şi propunerea unor soluţii viabile pentru întărirea democraţiei, inclusiv la nivel local.

 

Autor Redactia 19 Iulie 2013, 15:44 Comunicate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate