APIA demareaza Campania de primire a cererilor de plata pentru schemele/măsurile de sprijin pe suprafata

De Redactia 01 Martie 2012, 14:31 Comunicate
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) demarează joi, 1 martie 2012, Campania de primire a cererilor de plată pentru schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă. Pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafaţă, fermierii trebuie să depună la Centrele APIA, în intervalul 1 martie - 15 mai 2012, o singură cerere de plată.

Pentru cererile de plată depuse începând cu data de 15 mai, se vor aplica penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. După data de 11 iunie 2012, cererea de sprijin nu mai este admisă la calculul plăţii pentru anul în curs.

Pot beneficia de măsurile de sprijin pe suprafaţă persoanele fizice şi/sau juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune etc. Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaţa respectivă va fi acordat celui care lucrează terenul.

Precizăm că sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare.

De asemenea, solicitantul trebuie să respecte Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC) şi Cerinţele Legale în Materie de Gestionare (SMR) pe toată suprafaţa fermei.
Schemele / măsurile de sprijin pe suprafaţă cuprind:

    Schema de plată unică pe suprafaţă (S.A.P.S.);
    Plăţi naţionale directe complementare (P.N.D.C.):
•    PNDC 1 – culturi în teren arabil;
•    PNDC 2 – in pentru fibră;
•    PNDC 3 – cânepă pentru fibră;
•    PNDC 4 – tutun;
•    PNDC 5 – hamei;
•    PNDC 6 – sfeclă de zahăr.
    Schema de plată separată pentru zahăr;
    Schema de sprijin pentru orez din zonele defavorizate altele decât zona montană;
    Plăţi compensatorii pentru măsurile de dezvoltare rurală:
     Măsura 211 - Plăţi compensatorii pentru zonele montane defavorizate – ZMD;
     Măsura 212 - Plăţi compensatorii pentru zonele specific şi semnificativ defavorizate din punct de vedere natural – ZSD şi ZDS;
     Măsura 214  -  Plăţi de Agro-mediu:
•    pachetul 1 (P1) - pajişti cu înaltă valoare naturală;
•    pachetul 2 (P2) - practici agricole tradiţionale;
•    pachetul 3 (P3) - pajişti importante pentru păsări;
•    pachetul 4 (P4) - culturi verzi;
•    pachetul 5 (P5) - agricultură ecologică;
•    pachetul 6 (P6) - pajişti importante pentru fluturi (Maculinea sp.);
•    pachetul 7 (P7) - terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roşu (Branta ruficollis).

Se pot combina pe aceeaşi parcelă P1 cu P2 sau P4 cu P5, însă nu şi P4 cu P7.

Un element important şi în Campania 2012 este aplicaţia IPA Online, prin intermediul căreia fermierii deja înregistraţi la APIA în campanile precedente, şi care intenţionează să solicite sprijin pe suprafaţă în anul 2012, prin acces la internet, pot să completeze electronic declaraţia de suprafaţă, să  vizualizeze şi, după caz, actualizeze propriile parcele - aşa cum au fost digitizate în campania anterioară. De asemenea, fermierii îşi pot digitiza parcele noi prin identificarea pe ortofotoplanurile disponibile în baza de date (LPIS) a APIA.

Schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă sunt finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Pentru Campania 2012, România beneficiază de o alocaţie financiară de 1,087 miliarde euro din FEGA pentru plata unică pe suprafaţă.

 

Autor Redactia 01 Martie 2012, 14:31 Comunicate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate