Antonescu (PNL) : Este datoria întregii clase politice din România să susțină în continuare drumul Republicii Moldova și Georgiei către Uniunea Europeană

De Redactia 18 Martie 2014, 07:19 Comunicate
De la încheierea Războiului Rece, asistăm la cel mai dificil moment al relațiilor dintre Occident ți Rusia. Criza din Ucraina reprezintă o provocare nu doar pentru stabilitatea și pacea din zona Mării Negre, ci și pentru modul în care Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii și NATO vor înțelege să acționeze ferm împotriva politicii dure, de redesenare a frontierelor, promovată prin presiuni economice și politice și culminând cu agresiunea militară.

La 25 de ani de la căderea Cortinei de Fier este inadmisibil ca cineva să mai încerce să reinstatureze politica sferelor de influență, să încerce prin intimidare să refuze dreptul unui popor, cel ucrainean în acest caz, de a-și stabili singur apartenența la ce sistem de valori dorește să fie parte. Trebuie să spunem răspicat că Ucraina se află în fața unei agresiuni militare din partea Federației Ruse, că referendumul din Crimeea este ilegitim din punct de vedere al dreptului internațional.

În aceste momente dificile, acțiunea fermă, conjugată a Uniunii Europene și Statelor Unite este necesară ca semn al unei voințe de a împiedica orice politică de forță pe continent. Ca liberal, am afirmat de la începutul anilor '90 că destinul politic al României nu poate fi decât în NATO și alături de Statele Unite ale Americii, iar astăzi cred că speranțele multor români, multor est-europeni, inclusiv a celor peste 400.000 de cetățeni ucraineni de etnie română, se îndreaptă spre Statele Unite.

România împarte 650 de kilometri de graniță cu Ucraina, o țară care are dreptul să trăiască într-o Europă a valorilor democratice, valori pe care Statele Unite ale Americii le-au apărat de atâtea ori.

Indiferent de presiunile politice, militare sau economice pe care Federația Rusă le folosește sau le va folosi în aceste zile, avem nevoie de fermitatea Statelor Unite ale Americii în apărarea integrității teritoriale a Ucrainei. Această atitudine este importantă pentru toate statele din centrul si estul Europei, care au cunoscut trauma regimului comunist și a ocupației sovietice și ar arăta determinarea administrației americane de a-și menține implicarea, atenția și angajamentele față de această zonă a Europei, atât de încercată de istorie.

Ca președinte al Partidului Național Liberal, sunt convins că este datoria întregii clase politice din România să susțină în continuare drumul Republicii Moldova și Georgiei către Uniunea Europeană, să sprijinim aspirațiile democratice ale acestor două state, să arătăm astfel că deciziile care privesc destinul lor se iau la Chișinău și Tbilisi și nu în altă parte.

17 martie 2014 Crin Antonescu

 

Autor Redactia 18 Martie 2014, 07:19 Comunicate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii