POLIŢISTUL, PRIETENUL TĂU DE VACANŢĂ. Activităţi preventive dedicate copiilor, pentru siguranţa acestora în vacanţă

De IPJ Braila 07 August 2017, 09:33 Comunicate

Săptămâna aceasta, reprezentanţi ai Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila s-au aflat în mijlocul copiilor care frecventează Clubul de Vacanţă, la Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila, prin susţinerea modulului educativ „Poliţistul, prietenul tău de vacanţă”.
Demersul poliţiştilor, derulat pe parcursul a cinci zile, a avut rolul de a-i conştientiza pe cei mici, într-o manieră prietenoasă şi adaptată vârstei acestora, cu privire la principalele riscuri la care sunt expuşi pe perioada vacanţei şi de a-i învăţa cum să se comporte pentru a nu fi implicaţi în evenimente neplăcute.


Activităţile au fost susţinute de poliţişti de la compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, Serviciul Rutier şi Biroul Rutier, Biroul Proximitate, Serviciul Comunicaţii şi Informatică şi Serviciul Criminalistic, şi în cadrul acestora, copiii beneficiari ai modulului au primit informaţii pe teme precum siguranţa rutieră, siguranţa pe stradă, acasă, în călătorii şi în mediul online.


    Astfel, tema zilei de luni a fost „Ştiu să circul în siguranţă”, iar activităţile desfăşurate au urmărit însuşirea de către copii a principalelor reguli pe care trebuie să le respecte în calitate de participanţi la trafic, pentru a preveni implicarea în accidente, uneori cu consecinţe foarte grave.    
    Poliţiştii le-au explicat copiilor ce reguli trebuie să respecte în calitate de pietoni sau pasageri în autovehicule, dar şi cum trebuie să îşi aleagă locurile de joacă pentru a nu se expune riscului de a fi accidentaţi.
    Pentru o mai bună înţelegere şi fixare a noţiunilor teoretice, acestea au fost însoţite de aplicaţii practice, jocuri educative şi de prezentarea de spoturi/ filme tematice.


    Ziua de marţi, a cărei temă a fost „Strada şi pericolele ei. Să ne jucăm în siguranţă”, le-a oferit celor mici posibilitatea de a pune în practică noţiunile teoretice privind siguranţa rutieră, învăţate în ziua anterioară.
    Copiii, însoţiţi de poliţişti, au parcurs un traseu pe străzi din municipiul Brăila, exersând astfel traversarea pe la treceri de pietoni nesemaforizate şi semaforizate, pe la colţul străzii, în zonele unde nu există treceri de pietoni, au mers cu tramvaiul şi au identificat locuri unde se pot juca în siguranţă.
    Tema celei de a treia zile a săptămânii a fost „Siguranţa pe internet”, iar prin abordarea acesteia s-a urmărit conştientizarea copiilor cu privire la riscurile la care se expun în cazul utilizării internetului în mod excesiv sau fără luarea unor minime măsuri de protecţie a datelor personale.
Celor mici le-au fost prezentate principalele reguli de care trebuie să ţină cont atunci când utilizează internetul, şi în mod deosebit reţelele de socializare, precum şi importanţa instalării programelor antivirus complete şi actualizate pe toate dispozitivele de pe care se conectează la internet.
    Nu în ultimul rând, copiii au aflat cum trebuie să acţioneze în situaţia în care cineva îi hărţuieşte prin intermediul internetului şi care sunt posibilităţile de sesizare a autorităţilor cu privire la abuzurile online.


    Joi, poliţiştii i-au provocat pe cei mici la discuţii privind modul în care îşi petrec vacanţa, au identificat împreună cu aceştia principalele riscuri la care ar putea fi expuşi atunci când rămân singuri acasă, când merg în excursii sau tabere ori când ies la joacă cu prietenii şi i-au învăţat cum să procedeze pentru a nu fi implicaţi în evenimente negative care le-ar putea pune în primejdie viaţa, le-ar putea afecta sănătatea, integritatea corporală sau bunurile.  
    De asemenea, copiii au realizat lucrări (desene, colaje) cu tema „Siguranţa în vacanţă”, iar la  finalul activităţii, au împărţit flyere “Siguranţă de nota 10” altor copii aflaţi la Clubul de Vacanţă, cărora le-au şi transmis sfaturi pentru petrecerea în siguranţă a vacanţei.  
    În ultima zi a săptămânii, copiii au fost invitaţi la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, unde au avut ocazia de a-i vedea la lucru pe poliţiştii de la Centrul Operaţional, Serviciul Criminalistic şi Biroul de Investigaţii Criminale, au vizitat o cameră de anchetă şi au putut vedea armamentul cu care sunt dotaţi poliţiştii.


    La final, cei mici au fost premiaţi pentru lucrările realizate şi  pentru modul în care s-au implicat în activităţile derulate pe parcursul celor cinci zile ale modulului “Poliţistul, prietenul tău de vacanţă”.
    Cu speranţa că sfaturile lor vor fi urmate de cei mici, poliţiştii brăileni le urează „Vacanţă plăcută şi fără evenimente negative!”.

 

Autor IPJ Braila 07 August 2017, 09:33 Comunicate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii