ASF: Anulare restrictii impuse unei Societati de Investitii Financiare (SIF)

De Redactia 08 Februarie 2014, 10:22 Comunicate
În data de 05.02.2014, Consiliul ASF a hotarât emiterea Deciziei nr.23/05.02.2014, având ca obiect încetarea aplicabilitatii prevederilor Dispunerii de masuri nr. 11/2005, în sensul anularii restrictiei impuse unei Societati de Investitii Financiare (SIF) de a investi în actiuni emise de celelalte SIF-uri. Principalele argumente ce au stat la baza emiterii deciziei mai sus-mentionate sunt:
 
Dispunerea de masuri nr. 11/2005 trebuie pusa în concordanta cu legislatia primara si Directivele Europene aplicabile Altor Organisme de Plasament Colectiv (AOPC). De asemenea, legislatia primara prevede la art. 2861 alin.(1) din Legea nr. 297/2004 ca orice persoana poate dobândi cu orice titlu sau poate detine singura ori împreuna cu persoanele cu care actioneaza concertat, actiuni emise de SIF-uri, dar nu mai mult de 5% din capitalul social.
 
SIF-urile (în masura în care aleg sa investeasca în alte societati de investitii financiare) împreuna cu persoanele cu care actioneaza în mod concertat, direct si/sau indirect au obligatia sa respecte prevederile legale în ceea ce priveste pragul de detinere si transparentizarea achizitiilor, în caz contrar ASF urmând a aplica masuri sanctionatorii conform prevederilor legale.
 
Reglementarile ASF vizeaza cerinte prudentiale privind politica de investitii a organismelor de plasament colectiv, prin stabilirea anumitor limitari cantitative în ceea ce priveste expunerea pe emitent, respectiv pe clase de instrumente financiare, Dispunerea de masuri nr.11/2005 fiind singura reglementare care impunea restrictii ale investitiei în anumiti emitenti.
 
Analiza de impact realizata de directiile de specialitate din cadrul ASF releva o mai larga diversitate a structurii de portofoliu pentru cele 5 SIF-uri în prezent, comparativ cu anul 2005, când a fost instituita restrictia, astfel încât considerentele legate de structura similara ca si expunere sectoriala a celor 5 SIF-uri avute în vedere la momentul emiterii de catre CNVM a Dispunerii de masuri nr. 11/2005, nu mai sunt de actualitate.

 

Autor Redactia 08 Februarie 2014, 10:22 Comunicate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate